Startsida - Nyheter

Utställningen Vi är romer dubbelt prisad

Utställningen Vi är romer på Göteborgs stadsmuseum utsågs igår, på internationella romadagen, till Årets utställning. Priset delas ut för sjätte året i rad av Föreningen Forum för utställare. Motiveringen den här gången lyder:

Göteborgs Stadsmuseum har skapat en vacker, värdig och tankeväckande utställning av och med romer med syftet att se människan bakom myten, öka kunskapen om samt motverka negativa attityder. Med utgångspunkt i personliga porträtt utvecklas en fördjupad kunskap om ett mångfacetterat ämne. I en intim gestaltning ges besökaren utrymme att utmanas, reflektera och gå stärkt ur utställningsupplevelsen. Göteborgs stadsmuseum har genom ett medskapande arbetssätt tagit ett helhetsgrepp på hela utställningsprocessen som utmanar och inspirerar.

Priset delades ut i samband med Sveriges muséers vårmöte som pågår i Umeå. Utställningen, som tagits fram via projektet Rom san, lyftes också fram som bidragande orsak till att Göteborgs stadsmuseum samtidigt utsågs till årets museum.

Bagir Kwiek, en av initiativtagarna till arbetet, fanns på plats för att ta emot priset, och kommenterade utnämningen i Sveriges radio:

– Vi har kunnat påverka och utbilda människor, så att den har vart väldigt betydelsefull och viktig. Det är ett stort erkännande och jag är väldigt stolt över Göteborgs stadsmuseum. Ingen någonsin har tagit den chansen förut och vågat ge romerna en röst och jobba på det här sättet med romer som de har gjort.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV