Prenumerera

Logga in

”Vi vet att vi ligger i framkant i EU-parlamentet”

I RFSL:s rapport får Vänsterpartiet dåligt betyg i EU vad gäller hbt-rättigheter. Rapporten är dock missvisande och reflekterar inte det arbete vi gör i EU, skriver Malin Björk, toppkandidat till EU-parlamentet (V).

Som flata, vänsterpartist, feminist, och hbtq-aktivist tycker jag naturligtvis det är trist att man inte sett till helhetsbilden utan bara till enskilda skrivningar i rapporter som hanterar en mängd olika frågor. Den som är aktiv i hbtq-frågor i Sverige vet att Vänsterpartiet alltid gått i första ledet.

Vi var först att motionera om samkönade äktenskap och Jörn Svensson (V) gick med i Pride-tågen och motionerade om hbt-rättigheter långt innan det gav några politiska poäng. Vänsterpartiet har också alltid varit en del av rörelsen för att stärka hbtq-personers rättigheter på EU-nivå. I slutet av 90-talet försökte Vänsterpartiets parlamentariker Marianne Eriksson ställa ut Elisabeth Olsson Wallins Ecce Homo i EU-parlamentet men hindrades med hänvisningen att utställningen var ”stötande”.

I dag ser vi en förändring till det bättre, vilken vi varit med och drivit. I Jämställdhetsutskottet har vi drivit hbtq-rättigheter hårt; till exempel i anslutning till Estrela-rapporten kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) – den rapport som Moderater och Kristdemokrater var med och fällde. Estrela-rapporten hade de tuffaste skrivningarna hittills för att stärka hbtq-personers rättigheter. Vi i Vänsterpartiet lade de ändringsförlag som antogs i utskottet: för att avkriminalisera HIV positiva, för att lesbiska och ensamstående ska få inseminera, för att förbjuda sterilisering av transsexuella och för lika tillgång för hbtq-personer till SRHR.

Ingen har någonsin lagt så progressiva förslag och fått en rapport till plenum med så skarpa förslag för hbtq-personer. Tyvärr reagerade högern med oönskad tydlighet emot rapporten som slutligen röstades ner. Vi välkomnade att könsidentitet äntligen inkluderades i Direktivet för skyddsgrunder för asyl, ett krav vi även drivit i Sverige. Men rapporten handlade om att ge grönt kort till EU:s asyl och flyktingpolitik, och den är och förblir och inhuman och bygger murar. Även om vi tycker om en skrivning, räcker det inte till en ja röst för hela paketet – asylpaketet infetta fall. Vi vill inte legitimera en politik som idag bland annat orsakar drunkningsolyckor i medelhavet och så kallade push backs, där flyktingar fysiskt hindras ta sig in i Europa.

Att bortse från helheten och bara rycka loss det faktum att ”könsidentitet” inkluderats bland skyddsgrunderna blir alltså missvisande. En sån ranking logik riskerar i värsta fall att legitimera EU:s i övrigt inhumana flyktingpolitik.

När det gäller EU:s antidiskrimineringslagstiftning menar vi att den nivå som inrättas inte ska kunna ifrågasätta eller hota det diskrimineringsskydd som redan finns i många länder. EU:s minimilagstiftning blir ofta i realiteten både tak och golv. Vi kommer aldrig acceptera att svensk anti-diskrimineringslagstiftning för hbtq-personer undergrävs. Det gynnar inte hbtq-personer i Litauen att Sverige slutar gå före på det här området. Därför vill vi invänta det färdiga förslaget innan vi säger ja eller nej. Det tycker vi är en vettig och rimlig inställning.

De senaste åren har vi också sett att EU har slagit ihop och skapat super-program av flera av de tidigare mer specialiserade programmen. Detta gäller bland annat det nya finansieringsprogrammet, där vi avstod i omröstningen. Detta program klumpade ihop flera tidigare program (anti-rasism, hbtq-rättigheter, arbete för funktionshindrades rättigheter, jämställdhet, med mera), och minskade budgeten för området! Dessutom öronmärktes inte pengar till hbtq-rättigheter och jämställdhetsarbetet i tillräcklig utsträckning. Det räcker inte att trycka på ja-knappen för att skapa bättre förutsättningar för hbtq-personer i Europa. Man måste istället se till helheten.

Vi kommer fortsätta stå upp för hbtq-personers rättigheter i EU-parlamentet under nästa mandatperiod, och vi menar att den kampen är och måste vara fullt förenlig med kravet på omprioritering av EU:s resurser, med en humanare flyktingpolitik, och med höga krav på rättsligt skydd för hbtq-personer. Vi vet att vi ligger i absolut framkant i Europaparlamentet, och ser fram emot att arbeta med RFSL och andra aktörer för att trycka tillbaka de homofobiska och transfobiska stämningar som framförallt högern står bakom i flera EU-länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV