Startsida - Nyheter

Kirunas ishockeylag hbt-certifieras

Ishockeylaget Kiruna IF:s visar färg – de nya matchtröjorna går i regnbågens tecken. Laget vill öka toleransen inom sporten och göra det lättare för hbtq-personer att spela i och verka inom herrishockeyn. Därför har klubben sedan en tid tillbaka inlett ett samarbete om hbt-certifiering med RFSL. Hela laget, det vill säga spelare, tränare och funktionärer, också vaktmästare, deltar i kursen, skriver Aftonbladet.

– Vår sport är maskulin. Man ska ha hög smärttröskel. Man ska inte vara en fjolla eller bög. Det är skällsord i vår idrott. Just därför vill vi köra i 190, nu vill vi förändra det här, säger Kiruna IF:s ordförande Johan Köhler till Aftonbladet.

Förslaget kom ursprungligen från en sponsor, Johannes Skogkvist, som undrade om laget inte kunde utbilda sig om hbtq-rättigheter och börja bära regnbågsfärgerna. Idén togs inte på allvar till en början men då man började se laget i en större samhällskontext, och om vikten av att utvecklas och inte vara fast i gamla strukturer, började förslaget låta som en möjlighet. Nu ska toaletterna i Kirunas hemmaarena, Lombiahallen, göras könsneutrala, laget ska föreläsa om hbtq-rättigheter och delta i Pride.

– Kiruna är machostaden nummer ett. Vi kör de största truckarna, slår med slägga i berget, spelar hockey. Kontrasterna blir nu extrema. Vi vill bryta mytbilderna om den norrländska mannen, och ska Kiruna och Kirunas hockey utvecklas måste det finnas plats för alla, säger Johannes Skogkvist som tidigare suttit i Kiruna IF:s styrelse till Aftonbladet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV