Startsida - Nyheter

Nyheter

Ojämställd utbetalning av försörjningsstöd kartläggs

Under våren har flera kommuner i Sverige beslutat att socialbidrag ska betalas ut till båda parter i ett förhållande. Detta sedan de noterat att det ekonomiska biståndet, som vanligtvis betalas ut till den part i förhållandet som de sökande önskat, ofta hamnar på mannens konto.

En av kommunerna som uppmärksammat snedfördelning av försörjningsstöd och inlett en förändring är Norrtälje, där kommunalrådet Ingrid Landin (MP), välkomnar en standardisering av utbetalningarna.

– Vi ska se över riktlinjerna gällande utbetalningen av försörjningsstöd. I dag betalas det som sagt ut till den som den sökande familjen önskar, och även här i Norrtälje kommun har det oftast betalats ut till mannen. Nu har det här uppmärksammat och det vill vi förändra. Det ärett tydligt exempel på att ett systematiskt arbete med jämställdhet är viktigt, säger hon till Norrtelje tidning.

Nu ger regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga socialtjänstens arbete med ekonomiskt bistånd. Avsikten är att säkra en jämställd utbetalning i alla kommuner. Ekonomisk självständighet genom jobb eller socialpolitiska åtgärder har medfört minskat beroende av en partner och ökade maktresurser för kvinnor. En egen försörjning utgör enligt regeringen grunden för ett jämställt samhälle.

– Det är inte rimligt att samhället är med och förstärker konservativa föreställningar om mannen som huvudsaklig familjeförsörjare. I absolut värsta fall kan det förstärka våld i relationen och göra det svårare för kvinnan att lämna. Därför behövs den här kartläggningen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér i ett pressmeddelande.

Kartläggningen är kopplad till tidigare uppdrag som regeringen gett Socialstyrelsen inom ramen för den nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Den kartläggning och analys som nu inleds i samråd med Sveriges kommuner och landsting ska ge svar på vilka behov av stöd kommunerna har för att utveckla arbetet med det ekonomiska biståndet ur ett jämställdhetsperspektiv. I det arbetet ingår exempelvis bedömingar av behov, utbetalningsmottagare, extern och intern samverkan samt även insatser som motverkar ekonomiskt våld. Senast den 1 december 2018 ska uppdraget vara slutfört.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV