Startsida - Nyheter

Är det ”great” med 11 procent kvinnor i styrelsen?

Greater Copenhagen är ett näringslivspolitiskt partnerskap där de tre regionerna Region Skåne, Region Hovedstaden och Region Sjælland ingår, liksom samtliga 33 skånska och 46 östdanska kommuner. Tanken med samarbetet är dels att främja integrationen mellan länderna och dels att öka den ekonomiska tillväxten. Det var efter en något knackig start, där flera skånska kommuner initialt tvekade att överhuvudtaget vara med, som Greater Copenhagen sjösattes. En styrelse med 18 styrelsemedlemmar bestående av nio folkvalda politiker från vardera sida sundet inrättades.

Enligt Greater Copenhagens stadgar utser varje kommun och region den egna representanten till styrelsen. Detta har resulterat i en styrelse som inte speglar de uppskattningsvis fyra miljoner invånare som bor i regionen. Av 18 styrelsemedlemmar är endast två kvinnor, motsvarande 11 procent. Faktum är att det finns lika många styrelsemedlemmar som heter Anders eller Steen som det finns kvinnor.

En styrelsemedlem som säger sig ha reagerat på styrelsens sammansättning är Pierre Månsson (L), kommunstyrelsens ordförande i Kristianstads kommun.

– Det känns fel i hela ryggmärgen, sen ska jag säga att jag själv har hjälpt till att göra det sämre. I maj efterträdde jag Helen Fritzon på posten, säger Pierre Månsson och fortsätter:

– Det är klart att detta inte är bra. Faktum är att jag i samband med det senaste styrelsemötet innan jul kommenterade detta. Då var det, om jag minns det rätt, inga kvinnor med. Det var bara män runt sammanträdesbordet. Jag ska inte säga att det varit någon diskussion om detta i styrelsen, för det har det inte. Men det finns ingen människa som i dagens samhälle kan känna sig bekväm med att vi har en så sned könsfördelning, säger Pierre Månsson.


Ojämställt i samhället

En av två kvinnor i styrelsen är Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö stad. Hon menar att det är vanligt att fördelningen ser ut så här i samarbetsorganisationer av detta slag.

– Detta är i grunden ett uttryck för att det fortfarande är väldigt ojämställt i samhället. Det visar på att män oftare väljs till den yttersta och tyngsta positionen. Det är inte ovanligt att det ser ut så här när det kommer till samarbetsorganisationer som bygger på de tyngsta funktionerna i respektive organisation, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Stjernfeldt Jammeh betonar att hon i grunden anser det vara rimligt att styrelsen är sammansatt av varje kommuns och regions tyngsta företrädare, samtidigt som det är problematiskt att denna person ofta är en man. Något som även styrelsemedlemmen Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande i Region Skåne, är inne på.

Fritzon menar att det är beklagligt att fördelningen i styrelsen ser ut som den gör, och betonar att politiska partier måste bli bättre på att genomföra jämställda val av sina representanter.

– De 18 styrelseposterna är fördelade på olika kommuner och regioner. På båda sidor sundet har man valt att utse den högsta politiska representanten från respektive region och kommun. Det är således inte så att styrelsen sätts samman efter person utan efter den som innehar det högsta ämbetet, säger Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande i Region Skåne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV