Startsida - Nyheter

Viktigt avslöjande: svenska vapen används i Jemenkriget

På måndag avslöjade nättidningen The intercept och franska grävnätverket Disclose, med hjälp av läckta hemliga dokument, att Saabs radar- och stridsledningssystemet Erieye används i Jemenkriget.

– Det här är ett oerhört viktigt avslöjande. Vi och fler med oss som försökt lyfta Sveriges och andra länders stöd till detta fruktansvärda krig har bemötts med att det saknas bevis för att svenska vapen faktiskt används. Med den här informationen går det inte längre att ducka för det delansvar som vapenexportörer har för det enorma lidandet i Jemen, säger Linda Åkerström ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

I regeringsöverenskommelsen mellan S, C, L och MP finns en punkt som tar tydlig principiell ställning emot vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Trots det har vapenexporten fortsatt, enligt Svenska freds.

– Den planerade leveransen av Saabs radar- och stridsledningssystem Globaleye till Förenade arabemiraten, en uppföljare av det system som nämns i de franska dokumenten, måste stoppas. Om den genomförs kommer Förenade arabemiratens militära förmåga öka ytterligare, menar Linda Åkerström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV