Lotten Collin tilldelas Nils Horner-priset

Nils Horner-priset för god utrikesjournalistik 2020 går till Lotten Collin, Sveriges radios korrespondent i Latinamerika sedan 2013. Med motiveringen: ”För att hon i ständig rörelse och med starkt engagemang skildrar politiska omvälvningar, klimateffekter och vardagsliv på en dynamisk kontinent.”

Priset instiftades av Borås tidning till minne av utrikesreportern Nils Horner, som föddes i Borås och mördades i samband med ett uppdrag i Afghanistan 2014. Det ska gå till journalister som verkar i Horners anda, det vill säga ”förmår skildra de stora skeendena genom möten med människor på plats, såväl i kriser som i vardag, som inte ställer sig själv i vägen för den historia som berättas och som arbetar med integritet samt ett högt utvecklat säkerhets- och riskmedvetande”.

Priset delas ut 5 maj vid ett seminarium om journalistik på JMG, Göteborgs universitet, där Lotten Collin kommer att föreläsa. Prissumman på 25 000 kronor står Borås tidnings ägarstiftelse Tore G Wärenstams stiftelse för.

I juryn: Stefan Eklund, chefredaktör på Borås tidning, Stig Fredrikson, tidigare SVT, Ginna Lindberg, utrikeschef på Sveriges radio och Ulla Sätereie, universitetsadjunkt vid JMG, Göteborgs universitet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV