I den nya broschyren Om krisen eller kriget kommer från MSB saknas bland annat information om hur personer med rullstol ska hitta skyddsrum som är tillgängliga. Det larmar organisationen Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet om.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har nu skickat ut en uppdaterad broschyr med information om hur du kan förbereda dig på olika form av kriser som kan orsakas av såväl väpnad konflikt som extremväder.
Informationen har gjorts tillgänglig på olika sätt, den går att ta del av med hjälp av punktskrift eller teckenspråk. Men informationen i sig har inte i tillräcklig utsträckning tagit hänsyn till olika former av särskilda behov eller funktionsnedsättningar.
Information saknas
Det menar organisationen Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet som har talat med flera personer som saknar information om hur de ska bete sig eller få hjälp i fall av kris eller krig.
– När jag ringde MSB fick jag veta att jag skulle vända mig till de enskilda fastighetsägarna för att ta reda på om ett skyddsrum är tillgängligt. Jag ska alltså själv kolla vart och ett av skyddsrummen för att eventuellt hitta något som jag kan komma in i med rullstol?, säger Ritva Korva i Degerfors som uttrycker besvikelse för innehållet i broschyren.
Hon efterlyser också större tyngdpunkt på information till allmänheten om att de i många fall förväntas hjälpa personer med särskilda behov i deras närhet.
– Vi får alltid till svar att vi ska ta hjälp av grannar och allmänhet. Då borde väl även allmänheten få info om att de förväntas hjälpa personer med särskilda behov, såsom oss med funktionsnedsättning. Men istället för info i broschyren så hänvisas till webbplatser.
”Återigen exkluderade”
Även Lena Haglöf i Stockholm ställer sig frågande till informationen i broschyren som hon beskriver som knapphändig:
– Den mest konkreta informationen står under ”Utrymning” och lyder ”Du som inte klara dig på egen hand kan få hjälp att utrymma samt akut boende och mat på platsen du kommer till.” Men det står inte vem som är ansvarig för detta så jag vet ändå inte vem jag ska vända mig till, säger hon och förklarar att de råd som ges under rubriken ”Du som har behov av extra stöd” är för allmänna och bara övergripande så att de inte är till någon hjälp. Hon ifrågasätter också att man hänvisas till hemsidor för att ta reda på mer information.
– Slutligen hänvisas till msb.se och krisinformation.se, men det är ju stora grupper bland människor med behov av extra stöd som verkligen inte är digitala, säger Lena Haglöf.
Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet skriver att det är en ”besvikelse att vi återigen är exkluderade”, trots flera kontakter med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.