
Forskare har hittat biomarkörer som kan bidra till en snabbare upptäckt av gynekologisk cancer, och därmed öka den drabbades möjligheter att överleva. En del av forskningen har riktats mot kvinnor med endometrios som löper något förhöjd risk att drabbas av äggstockscancer.
En forskargrupp från Högskolan i Skövde, Göteborgs universitet, Sahlgrenska akademin, Lunds universitet och Åbo universitet har hittat biomarkörer som kan visa om en person har drabbats av cancer i ett tidigt skede. Upptäckten kan få stor betydelse för tidiga vårdinsatser och överlevnad, inte minst vad gäller gynekologisk cancer.
Äggstockscancer brukar ofta beskrivas som en lömsk cancerform eftersom det ofta dröjer länge innan en drabbad får symtom av cancern. Det innebär i regel en sen upptäckt av cancern och därmed försämrade utsikter för effektiv behandling och överlevnad. De nya forskningsframstegen kan ändra på det. När specifika biomarkörer kan identifieras skulle gynekologiska cancerformer kunna upptäckas tidigare.
– Vi har identifierat flera varianter av proteiner som kan hjälpa oss att skilja på godartade och elakartade tumörer. Just nu testar vi en panel av genetiska förändringar för att ytterligare förbättra träffsäkerheten i våra diagnoser, säger Benjamin Ulfenborg, docent i bioinformatik på Högskolan i Skövdes hemsida.

Fokus på endometriospatienter
Forskargruppen har jobbat med en teknik där såväl proteiner i kroppen som genetiska förändringar analyseras. Biomarkörer beskrivs som kroppens egna varningssignaler som larmar om cancer långt innan symtomen från sjukdomen kommer, och därför kan dessa användas för tidigare upptäckt av cancern.
En del av forskningen handlar om kvinnor med den kroniska sjukdomen endometrios som drabbar drygt var tionde kvinna, ickebinär person eller vissa transpersoner i fertil ålder. Tidigare forskning har visat att kvinnor med endometrios under sin livstid har en risk på 2–3 procent att utveckla äggstockscancer jämfört med 1–1,5 procent risk för gruppen som helhet.
Enligt forskarna är vissa genetiska förändringar desamma för både endometrios och cancer. Forskarna hoppas att det kommer att ge ny insikt om vilka patienter som löper ökad risk att utveckla cancer i ett senare skede.
– För dessa kvinnor kan vår forskning leda till en mer individanpassad övervakning och tidigare upptäckt av potentiella cancerförändringar, säger Benjamin Ulfenborg.
”Ska kunna användas rutinmässigt i vården”
Tidigare upptäckt av cancer innebär inte bara att fler liv kan räddas, det kan också bidra till färre omfattande kirurgiska ingrepp liksom andra behandlingar som har svåra biverkningar. 2 753 personer drabbades av gynekologisk cancer under 2024
– Målet är att vår metod ska kunna användas rutinmässigt i sjukvården. Genom att upptäcka cancer på ett tidigt stadium kan vi förhindra onödigt lidande och ge fler kvinnor chansen till ett friskare liv, säger Benjamin Ulfenborg och fortsätter:
– Varje framgång inom området ger fler kvinnor chansen att överleva sin sjukdom och leva längre och friskare liv, säger Benjamin Ulfenborg.