Prenumerera

Logga in

Nyheter

Enkelt svabbtest kan förbättra IVF-behandling

Graviditetstest på en ultraljudsbild på ett foster.

Med hjälp av ett enkelt test som tas i munnen kan IVF-behandlingarna bli mer framgångsrika. Testet visar om en kvinna som vill bli gravid får bäst hjälp av en biologisk eller syntetisk hormonbehandling i samband med provrörsbefruktningen. Med rätt behandling ökade antalet graviditeter med 38 procent visar en ny studie. 

I samband med IVF, eller provrörsbefruktning som det också kallas, får kvinnan eller andra som vill bli gravida, först en hormonbehandling i syfte att stimulera äggstockarna för att fler ägg ska mogna. Det finns två olika former av hormonbehandling, med biologiskt eller syntetiskt hormon. Behandlingen är påfrestande och kan ge svåra biverkningar, och fram tills nu har det inte funnits sätt att ta reda på vilken form av hormonbehandling som passar en patient bäst. 

– Det finns en övertro på IVF-behandlingar. Ungefär 75 procent av alla försök misslyckas och upp till 20 procent av kvinnorna får biverkningar, en del så allvarliga att de måste söka vård akut. Valet av hormonbehandling är en bidragande faktor, och en stor utmaning är att vården i dag till viss del måste gissa vilken behandling som passar kvinnan bäst, säger Ida Hjelmér, laboratorieforskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Gentest visar vad som passar bäst

När äggen har mognat plockas de ut, befruktas med spermier för att några dagar senare föra tillbaka embryot in i livmodern med förhoppningen att det kommer att utvecklas till barn. Eftersom hormonbehandlingen är så besvärlig har forskare vid Lunds universitet gjort en studie med hjälp av genetik för att försöka utreda vilken typ av kvinna svarar bäst på biologisk hormonbehandling respektive syntetisk behandling. 

På Skånes universitetssjukhus fick en grupp om 1 466 personer som skulle genomgå IVF lottas in grupper, ena gruppen fick biologiskt hormon, den andra syntetiskt hormon, och resterade fick ingå i en kontrollgrupp. Därefter kartlade forskarna de gener som har betydelse för befruktning, så kallad gensekvensering med särskilt fokus på de gener som spelar en viktig roll för äggproduktion. 

38-procentig ökning av graviditeter

Bland dessa gener finns det en gen som som spelar roll för kroppens förberedelse för befruktning som forskarna bedömer är särskilt intressant. Olika varianter av den genen spelar roll för vilken form av hormonbehandling som passar bäst.

– Vi ser en relativ ökning om 38 procent i antalet graviditeter och fler födda barn bland de kvinnor som fick en hormonbehandling som matchade deras genvariation jämfört med dem som inte fick det. Omräknat innebär det att för 1 000 kvinnor som genomgår IVF-behandling, så föds motsvarande fyra fler skolklasser: 110 fler bebisar, säger Yvonne Lundberg Giwercman, professor vid Lunds universitet som under många år har forskat om fertilitet hos både män och kvinnor.

För att ta reda på vilken hormonbehandling som passar vilken kvinna bäst har forskarna tagit fram ett patenterat test som tas i munnen – ett gult resultat visar att den som genomgår IVF ska ha biologiska hormoner, och ett rosa resultat innebär att de ska få syntetiska hormoner.

– Vår förhoppning är att detta ska minska risken för lidande hos kvinnorna, öka antalet lyckade behandlingar – och minska kostnaderna för skattebetalarna. Vårt mål är att testet ska bli tillgängligt i början av 2026, säger Yvonne Lundberg Giwercman, som även är vd för det bolag som utvecklar munsvabbtestet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV