Nyheter

Narges Mohammadi fängslad igen i Iran

Narges Mohammadi under en presskonferens vid FN:s kommission för mänskliga rättigheter i Geneve 2008.

Journalisten, fysikern och människorättsförsvararen Narges Mohammadi är tillbaka i iranskt fängelse efter 13 månader av frihet, en fortsättning på myndigheternas trakasserier för att hon vägrar låta sig tystas.

Narges Mohammadi greps i samband med en minnesstund för de över tusen dödsoffren för våldet som regimen i Iran tog till mot novemberprotesterna 2019. Det framgår av ett pressmeddelande från Reportrar utan gränser (RSF), som fördömer det våldsamma gripandet. Enligt Svenska Pen möttes Mohammadi och hennes sällskap av 50 säkerhetspoliser när de kom till begravningsplatsen. Innan Narges Mohammadi greps och fördes bort till okänd plats utsatts de för misshandel. 

I ett telefonsamtal dagen efter har Mohammadi berättat för sin make, Taghi Rahmani – som RSF talat med – att hon befinner sig i Evin-fängelsets särhetsavdelning 2A. Enligt maken hann hon även säga att ”så länge jag lever kommer jag inte låta mig piskas”. Därefter bröts samtalet.

Det var den 8 oktober 2020 som Mohammadi släpptes efter över fem år i fängelse, men i slutet av maj dömdes hon igen till 30 månaders fängelse och 80 piskrapp. En dom hon vägrade acceptera.

– Jag har redan öppet kritiserat trakasserierna som fängslade iranska kvinnor möter och jag kommer att fortsätta göra det, sade Narges Mohammadi till Fempers nyheter i samband med att hennes bok Vit tortyr utkom på svenska förra sommaren. Den bygger på vittnesmål från kvinnor som Mohammadi suttit fängslad med i Evin-fängelsets avdelning för politiska fångar.

Under novemberprotesterna i Iran 2019 bestraffades hon med våld och sändes till Zanjan-fängelset efter att ha anordnat en fredlig sittstrejk, tillsammans med andra fängslade. Mohammadi undersöktes då av rättsläkare och anmälde att skadorna orsakats av direktören för Evin-fängelset och ett flertal vakter, men anmälan processades aldrig.

I en Instagram-post från den 26 september skriver hon att myndigheter bekräftat den nya domen om 30 månaders fängelse och 80 piskrapp, samt två bötesbelopp. Mohammadi anklagas för ”propaganda mot regimen genom publicering av falsk information, samt ”förolämpning av regeringsföreträdare”, inklusive direktören för Evin-fängelset.

För sin frispråkighet har Narges Mohammadi hotats med att hon aldrig ska komma levande ur fängelset av företrädare för underrättelseministeriet. Under de 13 månaderna i frihet utsattes hon för upprepade juridiska trakasserier. Bland annat greps hon vid åtminstone åtta tillfällen, enligt RSF på grund av sitt stöd till fängslade journalisters och andra samvetsfångars familjer. 
  
Maken Rahmani, som levt i Frankrike med deras två barn sedan 2012, konstaterar även att det är på grund av Mohammadis protester mot isolering och piskstraff som hon nu själv ”befinner sig i isoleringscell i väntan på att piskas”.
 
För sin centrala roll i kampen för kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och mot dödsstraff i Iran uppmärksammas Narges Mohammadi i kampanjen Tolv tystade röster av Svenska Pen, som i år firar ”100 år av verksamhet i yttrandefriheten och den internationella solidaritetens tjänst”.

Läs även:

2021-06-01 | Krav på Iran att upphäva ny kvinnofientlig lag

2021-06-01 | Narges Mohammadi vägrar lyda nya fängelsedomen