Nyheter

Pris till engagerade mammor i Järva

Mammorna i Järva under en demonstration vid Mynttorget, Stockholm i oktober 2021.

Mammorna i Järva får årets Årets Fem i tolv-pris för deras trygghetsskapande arbete och engagemang mot det ökade våldet i utsatta områden. De är, enligt motiveringen, goda förebilder inte bara i civilsamhället utan i hela samhället.

I motiveringen framkommer att “mammorna i Järvaområdet de senaste åren genom sina nattvandringar har gjort stora förebyggande insatser som väckt uppmärksamhet och respekt över hela landet och även utomlands”.

– Vi känner oss uppskattade och vi hoppas att nattvandringarna sprider sig till andra delar av Stockholm, sade Ajan Mohammed från Tensta i samband med prisutdelningen i riksdagen den 1 december 2021.

Målet med nattvandringarna är att försöka förhindra våld och sprida lugn bland ungdomarna i Järva.

Kvinnornas uthålliga arbete startade 2015 och har också väckt opinion och engagemang i många andra bostadsområden.

– Kvinnorna i Järva och deras nätverk har fokuserat på förebyggande insatser för föräldrar, barn och ungdom för att komma tillrätta med gängvåldet i samhället. De har i konkret handling påmint oss om uttrycket ”Ingen föds kriminell”, säger Jasenko Omanovic, ordförande i Fem i tolv-rörelsen i samband med utmärkelsen.

Insatserna har omfattat flera viktiga områden såsom bostadsförmedling, daglig försörjning, mötesplatser och opinionsbildning. Deras omfattande ideella arbete präglas av kompetens, engagemang, initiativkraft, civilkurage och medmänsklighet, enligt 5i12-rörelsen.

BAKGRUND/Fem i tolv-rörelsen

Fem i tolv-rörelsen, som arbetar för människors lika värde och mot främlingsfientlighet och rasism, grundades 1988 i Härnösand av en grupp unga som reagerade på rasism i staden. De bestämde sig för att samla alla goda kraft på torget i Härnösand. En av initiativtagarna, Sara Westin, och en annan tjej mördades av en ung flykting. Sara pappa Stig Wallin bestämde sig för att fortsätta Sara arbete. 

Den 5 december klockan fem i tolv är Fem i tolv-rörelsens nationella manifestationsdag.

Läs även:

2021-10-19 | Nej till sluta skjut i Stockholms stad

2021-10-01 | Drabbande när Järvas mammor manifesterade mot våldet

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV