Nyheter

100 miljoner fler barn fattiga på grund av pandemin

Unicefs generalsekreterare Henrietta Fore (till höger) på en primärvårdsklinik i södra Idlib, Syrien, 2020.

”Coronapandemin har varit det största hotet mot barns välbefinnande i Unicefs historia.” Det säger FN-organisationens verkställande direktör, Henrietta Fore, i samband med att Unicef släpper en ny rapport inför 75-årsdagen den 11 december.

I rapporten, Preventing a lost decade, framkommer att antalet barn som är hungriga, inte går i skolan, utsätts för våld, lever i fattigdom eller tvingas in i äktenskap ökar. Samtidigt minskar antalet barn som har tillgång till sjukvård, vaccin, tillräckligt med mat och nödvändiga samhällstjänster.

Uppskattningsvis har coronapandemin lett till att hundra miljoner fler barn lever i fattigdom än före pandemins utbrott. Det innebär en tioprocentig ökning sedan 2019.

Unicef beräknar att det i bästa fall kommer att ta åtta år att komma tillbaka till de nivåer gällande situationen för barn i världen som rådde innan pandemin.

Omkring 60 miljoner barn lever i familjer med mycket små inkomster och runt 23 miljoner barn uppskattas ha gått miste om vaccinationer för vanliga barnsjukdomar som ingår i Världshälsoorganisationens globala vaccinationsprogram.

Skolgången har också fått ett hårt slag. Alla barn har inte gått tillbaka till skolan, och en del kommer aldrig att kunna göra det. Barnäktenskap och barnarbete ökar. Idag beräknas 8,5 miljoner fler barn tvingas arbeta än för fyra år sedan. Totalt handlar det om 160 miljoner barn.

Vidare beräknas ett av fem barn bo i en konfliktzon.

Unicef kräver stora satsningar på barns tillgång till skolgång och utbildning och näringsrik mat så ingen går hungrig.

Läs även:

2021-10-07 | Efter alla skandaler – vården av barn och unga ska utredas

2021-09-07 | Drygt 720 barnfridsbrott anmälda med ny lag

2021-08-27 | Barn med utländsk bakgrund oftare utsatta för trakasserier

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV