Nyheter

Länge misskött akutboende i Göteborg stängs

Inspektionen för vård och omsorg har för första gången beslutat att stänga ett akutboende för personer i hemlöshet.

Det har länge varit oroligt kring akutboendet Nya tillfället i Göteborg: stora mängder droger, upprepad förekomst av vapen, det senast året både ett knivmord och mordförsök. Nu stängs boendet och redan utsatta personer riskerar att ställas på gatan i vinterkylan.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har beslutat att akutboendet Nya tillfället i Göteborg ska stängas. Detta efter en granskning där de besökt samt intervjuat personal och boende.

– Detta är första gången vi stänger den här typen av boende, berättar Patrick Barringer, avdelningschef på Ivo för Göteborgs-posten (GP).

Nya tillfället är ett stort akutboende för personer i hemlöshet, med över 70 boendeplatser. Många av de boende har missbruksproblematik, och det har varit oroligt på boendet under lång tid. I år har det både skett ett knivmord och ett mordförsök vid boendet. Ivo-rapporten visar också att det förekommer stora mängder droger och att det vid upprepade tillfällen förekommit vapen i boendet.

– Vi rödgrönrosa har varnat i ett halvår för detta, och det är så synd att styret i staden vägrat lyssna. De har sparat på de mest utsatta i staden, och tummat på säkerheten. Nu sätts de här personerna på gatan, vilket kommer leda till en svår situation i vinterkylan, och nu är det viktigt att akut säkra nya boendeplatser för alla boende, säger Stina Svensson gruppledare för Feministiskt initiativ i Göteborgs kommunfullmäktige i ett pressmeddelande.

Pågick intill akutboende för kvinnor

Boendet Nya tillfället delar byggnad med akutboendet Alma för kvinnor i hemlöshet – en grupp som är särskilt utsatt för våld.

En kvinna beskriver hur hon gör för att minimera riskerna för att utsättas eller för att inte utsättas “så mycket” för misshandel: “När hon märker att det är på gång drar hon sig till ett område som är kameraövervakat. Hon tar ett slag och det fångas då på kamera vilket innebär att den som slog henne åker ut från Nya tillfället.”

De rödgrönrosa partierna har i sin oppositionsbudget för Göteborg lagt 25 miljoner för att öppna ett nytt akutboende för kvinnor i hemlöshet, med hänvisning till att säkerheten kring Nya tillfället, där en stor män med missbruksproblematik bor alldeles i närheten av redan utsatta kvinnor, inte kan garanteras.

Hårt slag

De rödgrönrosa föreslog tillsammans med Socialdemokraterna i september i den ansvariga nämnden, Socialnämnd sydväst, i två olika förslag att flytta ut kvinnoverksamheten, samt att dela upp Nya tillfället till mindre boendeenheter. Bägge förslagen röstades ned av de andra partierna.

– Detta är ett hårt slag mot de mest utsatta i samhället. Ansvaret för detta faller tungt på de borgerliga partierna. Vi måste värna tryggheten för de som är allra mest utsatta i vårt samhälle. Att inte ha ett hem, och dessutom ha ett aktivt missbruk gör att man lever i en riskfylld miljö, säger Karin Pleijel (MP), oppositionskommunalråd.

Anna Holmqvist, tillförordnad direktör för Socialförvaltning sydväst säger till GP att “det är klart att vi ser jätteallvarligt på det här beslutet och snabbt behöver hitta boendeplatser för de som bor där”.

Förvaltningen har nu tillsatt en arbetsgrupp för att ordna andra boendelösningar innan den 7 januari. Nämndens nästa sammanträde är den 15 december.

Läs även:

2021-12-01 | Färre på gatan med feministisk politik i Barcelona