Krönika

#val22: Pang-pang i pressen gynnar blåbruna

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) möter media i samband med den så kallade husaffären, i juli 2021.

Att särskilt lyfta ut gängkriminaliteten från det stora politikområde där den hör hemma, bland välfärdsfrågorna, kommer att gynna det blåbruna blocket. Det menar Fempers nyheters chefredaktör Anna-Klara Bratt, och smygstartar valrörelsen med sin första söndagskrönika.

Så kom den igen: opinionsundersökningen som visar vad väljarna själva prioriterar för politiska frågor inför valet. TA-DAM – sjukvården i topp.  Allt annat hade varit helt orimligt efter snart två år av global pandemi.

Med hjälp av ett enormt mediefokus, tjat och stora rubriker har kriminalitet, lag och ordning lyckats ta sig upp till andra plats. Detta med benägen hjälp av det blåbruna blockets övertoner. Varje dödsskjutning blir en tragisk klickfest.

Även SVT, med algoritmsöket inställt på det blåbruna twitter av någon anledning, ramlar dit. Sedan förra veckan plockar SVT sina nyheter även från nationalistiska Nyheter idag. Påkallat eller ej – det markerar ett skifte. Kunde de ha låtit bli bilden på ministern? De kan inte ha bedömt det så, men då har också den stegvisa processen pågått under många år. De små stegens tyranni. Eller normaliseringsprocessen, som vi säger.

En räcka icke-beslut, med hänvisning till en praxis som utgår ifrån att vi delar demokratiska värderingar, är anledningen. Handfallenheten har varit slående allt sedan beslutet, valåret 2011, att dra gränsen vid partier som inte sitter i riksdagen som enda rättesnöre.

Den säkerhetsspärr som fanns, sändningstillståndet som ”ska präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer”, kom därmed att tolkas med en självbekräftande spegel: Har ett parti tagit sig till riksdagen måste det ju präglas av statsskickets grundidéer?

Det är en ytlig tolkning, och den demokratiska ryggmärgsreflexen slog inte till när den behövdes, då 2010. Sedan dess exkluderas också alla partier som inte sitter i riksdagen under valår. Bara en sådan sak.

Men problemet är större än så. Ett är att de flesta medier kommer att strunta i väljarnas fokus på sjukvården. Den kommer inte att diskuteras i någon större utsträckning, trots att hela vårdkedjan varit utsatt för enorma påfrestningar under covid. De blåbruna riktar in sig på de äldre då de hämtar sina väljare där. Men som vi alla vet sträcker sig vårdkedjan från vaggan till graven. Du ska både kunna arbeta i den och nyttja den i livets alla skeden.

Ett annat problem är att kriminalitet, lag och ordning tolkas som endast vapen och dödsskjutningar. Inte våld mot kvinnor eller hatbrott till exempel. Trots att riksdagen och de flesta partier faktiskt höjt tonläget i dess frågor.

Att särskilt lyfta ur gängkriminaliteten från det stora politikområde där den hör hemma,  bland välfärdsfrågorna, kommer också gynna att de blåbruna blocket – och medierna. Pang, pang, klick, klick.

Ytterligare ett problem är den tredje frågan på väljarnas önskelista; skolan – som tillsammans med bostadspolitiken och socialpolitiken till exempel har större inverkan på just gängskjutningar och väpnat våld – hamnar i skuggan av de blåbrunas favvofokus. Som både polisen, de nattvandrande mammorna och senast Karen Austin påpekat är det inom välfärdsområdet vi kommer till rätta med ungdomsvåldet.

Vi kan också notera nu, innan cirkusen har dragit igång, att migration och så kallade invandrar-frågor hamnar först på fjärde plats. Det kommer de inte göra i valrörelsen. Trots att gränserna är i princip stängda sedan 2016.

Magdalena Andersson säger sig nu prioritera tre frågor; välfärden, gängkriminaliteten och klimatet. Att särskilt lyfta ut gängkriminaliteten från det stora politikområde där den hör hemma, bland välfärdsfrågorna, kommer också gynna att de blåbruna blocket – och medierna. Pang, pang, klick, klick.

Det vinner ingen på. I efterhand kommer Mittuniversitetet att belägga i siffror att medierna – trots väljarnas preferenser och behov – har fokuserat på opinionssiffror, spelteori, invandring och gängkriminalitet och att välfärden har lyst med sin frånvaro. Vi kommer alla att få hjälpas att lyfta detta i valrörelsen 2022. Vive la socialreportage och tagga ner antalet opinionsundersökningar – de skapar bara dumma politiker och populistisk journalistik. Lite mer Bang i valrörelsen vore helt enkelt på sin plats!

Anna-Klara Bratt är chefredaktör och ansvarig utgivare för Fempers nyheter.

Läs även:

2021-12-07 | Kom inte och prata med mig om gängkriminalitet

2021-11-25 | Mäns våld prioriterad valfråga för Fi