Nyheter

Boric seger i Chile ger vänstern i Latinamerika hopp

Vänsterns Gabriel Boric vann presidentvalet i Chile.

Vänsterkandidaten Gabriel Boric seger i presidentvalet i Chile beskrivs som hoppets seger över rädslan. Han tillhör en ny generation vänsterpolitiker och hans seger kan bli en impuls åt vänsterrörelserna i hela Latinamerika. Förhoppningarna är höga och det finns mycket politik att leverera för att göra upp med historisk korruption och infria löften om social politik.

”Hoppet vann över rädslan”, skriver Camila Vallejo Dowling, politiker och aktivist som var ledande under studentprotesterna mot den avgående presidenten Sebastian Piñera år 2011, på twitter. Vallejo Dowling tillhör samma generation som Gabriel Boric – den första som växt upp under demokratiskt styre.

Boric fick 55,87 procent av rösterna, fler än någon tidigare presidentkandidat och besegrade ytterhögerkandidaten José Antonio Kast, som uppnådde 44,13 procent.

– Boric och vänsterns seger i Chile innebär slutet för en 30-årig period som sträckt sig från övergången från diktatur tills igår och präglats av nyliberalism och den gamla politikens korruption och maktmissbruk, säger Francisco Contreras från Latinamerikagrupperna.

Enligt honom var det den folkliga revolten som ägde rum i oktober 2019 som omkullkastade den gamla politiken och satte det orättvisa systemet i gungning. Samma revolt öppnade först upp för den stora segern i folkomröstningen i oktober 2020 om att ersätta den tidigare diktatorn Augusto Pinochets författning. Och nu ledde den till valseger för en ny generation vänsteranhängare.

– Gabriel Boric seger är en fortsättning på förändringarna. Den breda vänstern och folkrörelserna har besegrat extremhögern och nyliberalismen. Det är också den nya generationens seger över den gamla politiken. Nu är det upp till bevis att göra de politiska förändringar som är nödvändiga i dagens ojämlika Chile, säger Contreras.

8,3 miljoner chilenare röstade. Det motsvarade 55 procent av de röstberättigade, vilket är den högsta siffran någonsin sedan det blev frivilligt att delta i valet år 2012.

Det är första gången en kandidat som ”bara” kom tvåa i första valomgången vinner i den avgörande omröstningen. Och han fick fler röster än någon tidigare presidentkandidat fått.

När Boris kommer sväras in som president den 11 mars nästa år kommer han med sina 36 år blir den yngsta presidenten som tillträder posten någonsin i Chile. Han tillhör den första generation som gått in i politiken under demokratiskt styre. Själv var han fyra år när Pinochet lämnade ifrån sig makten. Och han beskrivs tillhöra en grupp som vill begrava Pinochets minne för gott.

Enligt SVT:s Tigran Feiler tillhör Boric en ny vänster som banar väg för en större vänsterrörelse i Latinamerika.

Boric seger innebär att det chilenska folket vände ryggen åt den hårda retorik med fokus på ordnings- och säkerhetsfrågor som dominerade Kasts valkampanj. Särskilt hårt hade Kast gått fram i områden där urfolket mapuche finns.

För Boric väntar nu en ”okänd framtid full med skulder att ta hand om och löften att hålla”, skriver El Pais.

Både i Chile och omvärlden är det många aktivister, sociala rörelser och vänstersympatisörer som gläds över segern.

Läs även:

2021-11-23 | Ytterhögern störst i första omgång av Chileval

2021-07-06 | Drömmen som blev verklighet – ny grundlag på gång i Chile