Nyheter

Ännu en kvinna och journalist mördad i Mexiko

Journalister vid en vaka till minne av den mördade fotografen Margarito Martinez Tijuana Mexiko, 21 januari 2022.

Den mexikanska journalisten Lourdes Maldonando sköts till döds när hon befann sig i en bil i staden Tijuana i Mexiko natten den 23 januari. Maldonado levde under statligt beskydd. Bara dagar innan mordet hade hon vunnit en rättstvist mot ett tv-bolag som ägs av en före detta guvernör i delstaten Baja California.

På måndagen samma vecka hade fotojournalisten Margarito Martinez hittats död nära sitt hem i Tijuana.

Minst sju journalister mördades i Mexiko under 2021, enligt nyhetsbyrån AP. Alla mord har dock inte säkerställts som relaterade till arbetet. Men i de flesta fall hade journalisterna granskat korruption, illegala aktiviteter och våld mot kvinnor bland de styrande på lokal nivå.

I år har hittills tre mord på journalister rapporterats i landet. Förutom de två morden i Tijuana knivhöggs José Luis Gamboa, journalist och chef för den digitala nyhetssajten Inforegio, till döds i Veracruz tidigare i år. Han hade rapporterat om oegentligheter och korruption kopplade till kommunstyret i Veracruz.

Den allvarliga situationen för kvinnor i journalistiken uppmärksammas av det internationella nätverket för journalister med genusperspektiv, RIPVG, och Feministiskt perspektiv har rapporterat om återkommande om våldet. Tillsammans med lokala journalistnätverk kräver nu RIPVG att mordet på Lourdes Maldonado utreds, straffriheten upphör och att hennes familj erbjuds beskydd.

Färre journalister som är kvinnor än män mördas, men enligt en kartläggning gjord av Unesco utsätts 73 procent av alla kvinnor som arbetar som journalister ofta för hatmeddelanden och koordinerade hatattacker och kampanjer online. Det rör sig om misogyni, hat och hot om sexuellt och fysiskt våld.

Straffriheten för journalistmorden är hög i Mexiko, liksom för många andra typer av hot- och våldsbrott i landet.

Mexiko är ett av de farligaste länderna i världen för journalister, enligt Reportrar utan gränser (RSF). Högt på listan ligger även Afghanistan och Jemen.

Läs även:

2021-12-20 | Rekordmånga journalister sitter inlåsta – färre dödas

2021-09-24 | Rättshaveri när kvinnor mördas i Mexiko

2018-11-02 | Medialt våld mot kvinnor stannar inte vid nationsgränser