Nyheter

De grönblå i Stockholm säljer skolbyggnader trots protester 

Oppositionen och kritiker av utförsäljningen av skolfastigheter hade hoppats att Daniel Helldén (t h) med partivänner i Stockholms kommunfullmäktige skulle gå emot alliansen.

Protesterna utanför stadshuset i Stockholm under måndagskvällen hjälpte inte. Det planerade beslutet att sälja skolfastigheter fick stöd av hela den grönblå majoriteten och kommer nu att förverkligas.

Utanför Stockholms stadshus samlade den rödgrönrosa oppositionen, samt organisationen Elevintresse före vinstintresse till demonstration mot det kritiserade och därför framflyttade beslutet.

Bland skolfastigheterna som säljs finns gamla Gubbängens gymnasium, som säljs till Internationella engelska skolan, och Tensta gymnasium. Flera andra skolfastigheter står också inför försäljning, men ärendena återremitterades av oppositionen.

– Man kan bara beklaga att den blågröna majoriteten fortsätter sina omfattande utförsäljningar. De enda vinnarna på kvällens beslut är de stora skolföretagen och aktieägarna, och förlorarna är lärare och elever. Inför höstens val kommer det vara glasklart vilka partier stockholmarna ska välja om de vill ha ett stopp på utförsäljningar och nedskärningar i välfärden, säger Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Även Feministiskt initiativ har kämpat mot utförsäljningarna och kritiserar Miljöpartiet – som på riksnivå driver att vinstintresset ska ut ur skolan –för att de ”väljer bolagen framför barnen”. Detta i ett inlägg på Facebook där de också skriver:

”I höst går vi till val igen, och stockholmarna avgör vilka som får förtroendet att leda staden framåt. Vad betyget blir efter fyra år av grönblått styre som präglats av utförsäljningar, nedskärningar och privatiseringar återstår att se. Men vi kan lova våra väljare att vi aldrig kommer bidra till ett högerstyre i Stockholm.”

Marcus Larsson, lärare, skoldebattör och medgrundare av Tankesmedjan balans, riktar sig också mot Miljöpartiet när han kritiserar beslutet på Twitter:

”Det där var nog det fegaste jag sett under många år av att följa kommunpolitik @mpsthlm. Ni gick fram två eller tre gånger och duckade i talarstolen och sedan sålde ni ut rådigheten över stadens skolfastigheter till utländska riskkapitalister.”

Läs även:

2022-02-01 | Försäljning av skolfastighet i Gubbängen skjuts upp

2022-01-30 | Beslut som ökar segregationen i Stockholm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV