Reportage

Rop på fred splittrar ukrainska familjer

Julia Gromskaya.

Italien är ett av de länder i Västeuropa där det bor många ukrainare. De flesta av dem har sina familjer i hemlandet och bär på stor oro. Men kriget inte bara rasar utan sår även split inom familjerna. Animatören Julia Gromskaya som har bott i Italien hela sitt vuxna liv håller på att förlora kontakten med sin familj.

Tecknaren och animatören Julia Gromskaya är en av många ukrainare i Italien. Hon är född 1980 i Charkiv när staden tillhörde Sovjetunionen. Sedan 16 år tillbaka lever hon i den lilla staden Pergola i mitten av Italien.

Några dagar efter att Putins Ryssland attackerat Ukraina skrev hon ett inlägg på sociala medier som slutade med orden fred, fred, fred. Det var ett budskap som stack ut bland alla otaliga upprop om vapenhjälp från länder till Ukraina.

När vi ses får jag veta att hennes mamma och syster, som bor i Charkiv, en av de värst bombade städerna, blivit djupt kränkta och brutit kontakten med henne för samma budskap som fick mig att leta upp henne.

När Julia föddes på 1980-talet tillhörde Ukrinas näst största stad Charkiv Sovjetunionen. Hon och de andra en och en halv miljon invånarna pratade ryska och var en del av den ryska kulturen. Efter upplösningen av Sovjetunionen blev staden och därmed även dess invånare ukrainare.

– Vi såg inget ont i det, ingen motsatte sig det. De bytte namn på staden som blev Kharkiv, och jag fick ett nytt efternamn Gromska. Inte ens det såg vi som något hemskt. Ett namnbyte på personer och städer är en sak, men i slutändan är vi fortfarande alla samma personer och städerna är de samma, säger hon.

Eller i alla fall var det vad hon trodde. Själv upplevde hon att de levde i goda relationer med Ryssland i alla fall fram till 2004. Och hon hann uppleva en kort period av den orangea revolutionen innan hon flyttade till Italien.

Teckning tillägnad Juila Gromskayas hemland, bortom alla gränser och nationer
Teckning tillägnad Juila Gromskayas hemland, bortom alla gränser och nationer. FOTO: Julia Gromskaya

I sitt inlägg på sociala medier skrev hon: 
Min mamma säger att jag inte förstår hur min stad har förändrats. Mitt ursprungsland, som jag knappt vill kalla det längre, eftersom landet jag föddes i inte finns längre. Idag har jag svårt att förstå motiven till krigen. Det kommer så mycket ny information, argument, röster och skrik. De går rakt in i hjärtat, särskilt de från mamma och min syster som befinner sig under bomberna utan någon som helst skuld. Jag berörs av de få fredsbudskap som kommer från påven och Emmanuel Macrons försök att medla. Resten förstår jag inte.”

– När mamma i januari första gången berättade hur orolig situationen var började vi se över möjligheterna att låta henne komma till oss här i Italien några månader, och sade till henne att hon var välkommen hit, men hon ville avvakta.

– Hon bytte inte åsikt när kriget väl bröt ut. Hon ville helt enkelt inte lämna. Samma sak med min syster och hennes man, säger Julia Gromskaya.

Sedan Ryssland förklarade krig mot Ukraina i februari har de haft kontakt flera gånger om dagen. Tills dagen då Julia lade upp inlägget ovan på sociala medier.

– Jag fick ett argt svar av mamma, där hon skrev att jag inte förstod någonting, och sedan dess har hon inte svarat när jag ringt eller hört av sig mer, kontakten har upphört, säger hon.

Julia Gramskaya berättar att hon hela tiden följer nyhetssändningarna. Och att hon har svårt att koncentrera sig på annat, särskilt att arbeta.

– Jag har inte ritat något sedan kriget bröt ut, utan försöker koncentrera mig på att ta hand om barnen, och de små vardagsrutinerna, som ger mig lite lugn i allt kaos, säger hon.

Julia Gromskaya
Julia Gromskaya. FOTO: Christin Sandberg

Hon önskar att ansträngningarna går mot att försöka få stopp på kriget. Att fler länder försöker medla i konflikten, snarare än att fortsätta göda det, genom vapensändningar och krigsretorik.

– Mitt i befinner sig oskyldiga människor, som inte har något att göra med maktspelet som pågår, och som kommer dö på grund av kriget, säger hon.
Julia Gromskaya har inte besökt hemlandet sedan hon flyttade till Italien.

– Jag har tre små barn här nu. De vet inte vad som händer i Ukraina och i nuläget är det inte aktuellt att jag berättar heller, säger hon.

Men hon tycker att det är sorgligt att se så många ukrainare, även från den ukrainska underhållnings- och kulturbranschen, förmedla budskap som inte bejakar fred, utan tvärtom tycks vilja trigga kriget.

– Jag är verkligen ledsen över det klimat av hat som har uppstått de senaste åren och inte minst de senaste veckorna, och det mellan två nationer som har gemensamma rötter, säger hon och tillägger:

– Jag önskar att det fanns fler som pratade om och arbetade för fred nu.

FAKTA/Ukrainare i Italien

Italien är ett av de länder i Västeuropa där det bor flest ukrainare. Allra flest bor dock i grannländerna redan sedan innan kriget och den nu pågående massflykten. I Italien fördubblades antalet ukrainare från 120 000 år 2006 till cirka 240 000 år 2016. 80 procent av dem är kvinnor och många av dem arbetar med hemvård av äldre personer.

Läs även:

2022-03-01 | Illusion att vapnen till Ukraina kan kontrolleras

2022-02-28 | ”Vi är alla väldigt enade”

2022-02-25 | ”Var beredda på att Putin inte stoppar vid Ukraina”