Nyheter

”Vi är alla väldigt enade”

Alina Zubkovych, chef för Nordic Ukraine forum, nyss hemkommen från Charkov där hon besökte sin mor precis när Ryssland invaderade Ukraina.

Den breda uppslutningen i protesterna mot den ryska invasionen av Ukraina är viktig, enligt Alina Zubkovych chef för Nordic Ukraine forum, som blivit en knutpunkt för stöd till drabbade i och utanför hemlandet.

På söndagen samlade Nordic Ukraine forum till en av flera protester mot Putins invasionskrig, den här gången på Norrmalmstorg i Stockholm. Hundratals personer slöt up, bland dem svenskar, ukrainier, ryssar, belarusier, litauer, tjetjener, georgier, syrier, polacker, azerbajdzjaner, med fler nationaliteter.

– Putin trodde att Ukraina inte har vänner, nu har han skapat sju miljarder vänner till Ukraina och det här är väldigt viktigt, med vänner kommer man långt, sade debattören och författaren Kurdo Baksi i sitt tal.

Demonstrationen inleddes med den ukrainska nationalsången. Först en ensam röst i högtalarna, sedan sjöng de som kunde med och många hade svårt att hålla tillbaka tårarna.

Talen från såväl politiker som aktivister präglades av fördömanden och krav på sanktioner, men också av vittnesmål om sorg, sömnlösa nätter, behov av stöd och solidaritet och ilska över lögnerna som Putin använder för att motivera kriget. Flera manade också till kamp och militärt stöd.

Mellan talen ropades slagord som ”Putin mördare”, ”no-fly zon”, ”embargo mot Ryssland” och ”leve Ukraina”.

Alina Zubkovych, chefen för Nordic Ukraine forum, anlände till demonstrationen direkt från flygplatsen efter fyra dagar på resande fot. Hon ställde ned ryggsäcken bredvid sig, berättade om svårigheterna längs vägen och uppmanade alla som kan att hjälpa till.

– Jag såg en stor folkmassa som stöder Ukraina och det är väldigt viktigt. Nu gör jag vad jag kan, säger Zubkovych när Fempers nyheter når henne för en kort intervju om hjälpbehoven på måndagen.

Hon befinner sig på banken och berättar medan hon väntar på sin tur att Nordic Ukraine forum – innan kriget – var en liten, ideell organisation som huvudsakligen ägnade sig åt akademiska diskussioner. Nu behöver de öppna ett bankkonto med swish för hanteringen av alla insamlingar till Ukraina, som olika grupper och volontärer vill ha hjälp med.

– Jag trodde inte förrän i torsdags att det här är kriget, det storskaliga kriget, inte ens när min make i Sverige vädjade på onsdagsnatten att jag omedelbart skulle lämna staden. Jag lovade att packa ryggsäcken och ha den klar, men bad honom att inte oroa sig. Allt skulle bli bra, bara viss beskjutning i Donbass för att skrämmas, men såklart skulle ingen komma till Charkov…

Trots allt valde mamman att stanna kvar i staden och medan demonstrationen i Stockhom pågick kom besked om att de ryska trupperna lämnat Charkov, åtminstone tillfälligt.

Vad gäller behoven betonar Alina Zubkovych fyra saker just nu: donationer, militärt stöd, psykologer och tolkar.

– Du kan ge till vilken organisation du vill. Jag litar på alla initiativ nu, för vi är alla väldigt enade, säger hon.

Nordic Ukraine forums hemsida finns en lista över organisationer som kommer att fyllas på vartefter.

Zubkovych uppmanar frivilliga med militär träning att åka till Ukraina:

– Vi har inte mycket tid, alla städer är under extrem beskjutning.

Det är därför även psykologer och tolkar finns med bland Alina Zubkovychs akuta prioriteringar.

– Folk kommer hela tiden för att protestera, och de gråter, och vi försöker stödja dem. Vi kommer förmodligen behöva många tolkar om folk kommer till Sverige från Ukraina. Allt det här kommer vi att uppdatera om på vår hemsida.

Norrmalmstorg, Stockholm, 27 februari 2022
Norrmalmstorg, Stockholm, 27 februari 2022. FOTO: Jenny Rönngren

Läs även:

2022-02-28 | Illusion att vapen som skickas till Ukraina kan kontrolleras
2022-02-25 | ”Var beredda på att Putin inte stoppar vid Ukraina”
2022-02-25 | Putins trollfabriker del av illegala krigföringen
2022-02-22 | Demonstration för fred: Krig är aldrig oundvikligt
2022-02-22 | Högsta instans skärper dom för förföljelse av Jessikka Aro
2022-02-04 | Stora fredsprotester på gång i Ukraina i helgen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV