Nyheter

Cissi Wallin friad

Journalisten, debattören och #metoo-aktivisten Cissi Wallin frias av en tryckfrihetsjury. Sveriges justitiekansler hade åtalat Wallin för grovt förtal på grund av hennes självbiografiska bok Allt som var mitt.

– Jag är chockad, jag trodde att jag skulle bli fälld, säger Cissi Wallin efter domen.

Det var i samband med att #metoo drog över världen som också Cissi Wallin gick ut med sin berättelse om att journalisten Fredrik Virtanen skulle ha våldtagit henne elva år tidigare, år 2006. Det hela fick enorm uppmärksamhet, men det blev aldrig någon domstolsprocess mot Virtanen, utan slutade med att Cissi Wallin 2019 fälldes i Stockholms tingsrätt för grovt förtal i sociala medier.

När Wallin publicerade boken Allt som var mitt – Historien som inte får berättas i augusti 2019 valde Justitiekanslern, JK, att väcka åtal.

– Jag anser att de uppgifter hon lämnat i boken är brottsliga och jag anser också att det finns skäl för mig att väcka ett allmänt åtal. Det har ju framför allt att göra med att hon har dömts för samma uppgifter tidigare, sade justitiekansler Mari Heidenborg till DN i samband med att åtalet gjordes.

Senast någon i Sverige blev dömd för förtal i en bok var år 1966, då Ing-Marie Eriksson fälldes för boken Märit. Och torsdagens juryrättegång friar alltså Cissi Wallin från anklagelserna om grovt förtal.

Så sent som för ett par dagar uppmärksammade New York Times fallet med den sammanfattande titeln det ”dödade #metoo i Sverige”. Journalisten Jenny Nordberg lyfter där upp att minst 12 kvinnor åtalats för förtal i Sverige i samband med #metoo.

Cissi Wallin beskriver det i sitt uttalande med att ”offer blev förövare, förövare blev offer”

”I Frankrike, Japan, Indien har kvinnor också åtalats för förtal efter metoo, men de har friats. Hur många män i Sverige har inte skrivit och gett ut böcker där man vanärar och anklagar identifierbara kvinnor för olika saker. Kvinnor som till skillnad från Fredrik Virtanen inte varit offentliga personer som anklagats för att grovt ha missbrukat sin makt. Ändå är det jag som står här nu, som den första svenska författaren på över ett halvt sekel att bli åtalad av svenska staten för att ha skrivit en bok – om det enorma samhällsproblemet sexuella övergrepp på kvinnor”, skriver Wallin.

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke välkomnar den friande domen.

– Jag tycker att det var ett bra utslag för Cissi Wallins skull, men framför allt för yttrandefriheten. Det måste vara möjligt att beskriva självupplevda händelser i viktiga samhällsfrågor, i detta fall hur rättssamhället behandlar kvinnor som trätt fram och anklagat enskilda personer för övergrepp, säger Funcke till tidningen Journalisten och hoppas framför allt att JK drar lärdom.

– JK bör precis som lagstiftaren tänkt sig spara det här åtalsverktyget till de verkligt ömmande fallen, när det handlar om barn eller andra som inte kan tala för sig.

Läs även:

2021-06-29 | Justitiekanslern åtalar Cissi Wallin för tryckfrihetsbrott

2021-07-09 | Norsk förtalslag hade gjort skillnad i #metoomål

Om första förtalsrättegången i Feministiskt perspektiv:

2019-11-26 | Virtanen inte tillräckligt betydelsefull

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV