Nyheter

Alexandra Pascalidou ska leda UN Women Sverige

Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. Hon valdes enhälligt på årsmötet den 2 april, uppger FN-organisationen i ett pressmeddelande

UN Women Sverige arbetar sedan 2011 på uppdrag av UN Women, som är FN:s jämställdhetsorgan. Organisationen bidrar till insamlingen till det globala arbetet och genomför informations- och påverkansarbete för att främja jämställdhet och bidra till att stärka kvinnors rättigheter.

– Att kämpa för jämställdhet och jämlikhet, att stå upp för flickors och kvinnors mänskliga rättigheter och friheter borde vara en självklarhet för alla i vår tid och vår del av världen, säger Alexandra Pascalidou, UN Women Sveriges nyvalda ordförande.

Alexandra Pascalidou är journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare, föreläsare och en flerfaldigt prisbelönt människorättskämpe i Sverige.

Nyligen var hon aktuell med teaterföreställningen Mammorna, som recenserats i Fempers nyheter, och som är baserad på hennes bok med samma namn.

– UN Womens globala arbete är lika imponerande som det är nödvändigt, säger Alexandra Pascalidou.

Det nya uppdraget kallar hon en dröm.

Såhär skriver hon i sin första text som ordförande för UN Women Sverige:

”Genom mitt arbete som journalist, programledare, författare, dramatiker och föreläsare men också som ambassadör för Kvinna till Kvinna har jag fått möta kvinnor i krig och konflikter. Från krigsskadade flickor i Gaza, till krigets våldtäktsoffer i Bosnien-Hercegovina till misshandlade feminister och HBTQI-aktivister i Georgien till munkavlade och misstänkliggjorda kvinno- och människorättskämpar från Mexiko till Mellanöstern. Deras mod är minst sagt inspirerande och imponerande. De är mina förebilder. Det är för dem jag och vi kämpar.”