Nyheter

Alexandra Pascalidou ska leda UN Women Sverige

Alexandra Pascalidou är UN Women Sveriges nya ordförande. Hon valdes enhälligt på årsmötet den 2 april, uppger FN-organisationen i ett pressmeddelande

UN Women Sverige arbetar sedan 2011 på uppdrag av UN Women, som är FN:s jämställdhetsorgan. Organisationen bidrar till insamlingen till det globala arbetet och genomför informations- och påverkansarbete för att främja jämställdhet och bidra till att stärka kvinnors rättigheter.

– Att kämpa för jämställdhet och jämlikhet, att stå upp för flickors och kvinnors mänskliga rättigheter och friheter borde vara en självklarhet för alla i vår tid och vår del av världen, säger Alexandra Pascalidou, UN Women Sveriges nyvalda ordförande.

Alexandra Pascalidou är journalist, programledare, författare, dramatiker, skådespelare, föreläsare och en flerfaldigt prisbelönt människorättskämpe i Sverige.

Nyligen var hon aktuell med teaterföreställningen Mammorna, som recenserats i Fempers nyheter, och som är baserad på hennes bok med samma namn.

– UN Womens globala arbete är lika imponerande som det är nödvändigt, säger Alexandra Pascalidou.

Det nya uppdraget kallar hon en dröm.

Såhär skriver hon i sin första text som ordförande för UN Women Sverige:

”Genom mitt arbete som journalist, programledare, författare, dramatiker och föreläsare men också som ambassadör för Kvinna till Kvinna har jag fått möta kvinnor i krig och konflikter. Från krigsskadade flickor i Gaza, till krigets våldtäktsoffer i Bosnien-Hercegovina till misshandlade feminister och HBTQI-aktivister i Georgien till munkavlade och misstänkliggjorda kvinno- och människorättskämpar från Mexiko till Mellanöstern. Deras mod är minst sagt inspirerande och imponerande. De är mina förebilder. Det är för dem jag och vi kämpar.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV