På söndagskvällen stod det klart att Emmanuel Macron blir Frankrikes president i fem år till. Samtidigt har högerextremismen gått stadigt framåt med Marine Le Pen i spetsen, och inför andra valomgången gick en samlad feministrörelse ut och och varnade för hennes politik.
Det är 20 år sedan en fransk presidentkandidat senast valdes till en andra mandatperiod, och 50 år sedan en omvald president också haft majoritet i parlamentet. En historisk seger alltså, men med rekordlågt valdeltagande. Emmanuel Macron medgav också i sitt segertal att en stor del av de 58 procent som röstade på honom egentligen röstade emot Marine Le Pen.
Nu gäller det för Macron och hans parti La république en marche, som bildades 2016, att ta även dessa väljares krav på allvar. Redan i juni hålls parlamentsval och då riskerar Macron att tappa den majoritet som nu stöder honom i parlamentet.
Även om vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon åkte ut i första omgången var det marginellt fler som röstade på Le Pen. I den andra valomgången blev rösterna från den annars splittrade vänstern avgörande. 42 procent av dessa gick till Macron och 15 procent till Le Pen.
Och vänstern kan ha framtiden för sig. Av väljarna över 65 år röstade majoriteten på Macron, medan övervägande del av de under 35 röstade på Mélenchon. Men valet innebär också ett genombrott för Nationell samling (tidigare Nationella fronten) som under Marine Le Pens ledning både bytt namn och framtoning. Nu satsar hon på att utöka mandaten i parlamentet, där partiet i nuläget endast har sju ledamöter.
Feminister synar bluffen
Gapet mellan Macron och Le Pen har minskat med 8 procentenheter sedan de ställdes emot varandra i presidentvalet 2017. Än större var gapet 2002 när fadern Jean-Marie Le Pen chockade både Frankrike och omvärlden genom att gå vidare till en andra valomgång mot borgerliga kandidaten Jacques Chirac. Le Pen den äldre lyckades dock inte få några fler än de 18 procent han hade fått i den första valomgången, och Chirac fick en andra mandatperiod med enorm marginal.
Söndagens val bekräftar att den högerextrema rörelsen vuxit sig allt starkare och dessutom blivit bredare accepterad i Frankrike. En opinionsundersökning som publicerades av tidningen Elle några dagar före valet visade dessutom att Le Pen hade större förtroende bland franska kvinnor än Macron i feministiska frågor, rapporterar Les nouvelles news. Omkring 50 procent ser Le Pen som feminist och har förtroende för Nationell samlings politik för att bekämpa gatutrakasserier, sexuellt våld och lönediskriminering. Motsvarande siffror för Macron låg kring 35 procent.
Men kvinnorna är felinformerade, enligt franska feminister och kvinnorättsaktivister. Le Pens retorik överensstämmer inte med partiets praktik. I såväl det franska som det europeiska parlamentet har Nationell samlings ledamöter enhälligt röstat emot förslag för att främja jämställdhet. Detta oavsett om det handlat om att bekämpa lönediskriminering och våld mot kvinnor, ge tillgång till preventivmedel eller öka kvinnors representation. I ett av flera upprop konstaterar 38 feminist- och kvinnorättsorganisationer att högerextrem politik är oförenlig med kvinnors rättigheter. De, liksom bland annat ett upprop från organisationen Kvinnosolidaritet, uppmanade kvinnor att gå och rösta – men inte på Le Pen utan för att sätta stopp för högerextremismen.
Lättnad med förbehåll
Den svenska EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) skriver i en kommentar på Facebook:
”Det är oroväckande många som har röstat på den högerextrema kandidaten Marine Le Pen, med tydlig anknytning till Putin. Jag drar en lättnadens suck att Emmanuel Macron klarade det, men önskar naturligtvis att han nu lyssnar till den protest som finns i samhället mot hans svek mot löntagarna och jämlikheten i Frankrike. För klimatet är det natt och dag mellan Macron och Le Pen. Det är därför oerhört viktigt för EUs möjlighet att driva en aktiv klimatpolitik att Macron klarade valet.
Även EU-parlamentariker Malin Björk (V) kommenterar det franska valet.
”Jag är mkt lättad över att Macron vann över Le Pen och att Frankrike fortfarande kommer ha en demokrat vid rodret. Men samtidigt: det finns ingen med ett hjärta som slår för klimatet och ett jämlikare samhälle som ser fram emot ytterligare fem år med Macron. #EUpol #Frankrike”, skriver hon på Twitter och fortsätter:
”Och vad gäller EU politiken så är förväntningarna nyktert låga. Macronisterna har visat sig vara mycket snack och lite verkstad. Särskilt vad gäller klimatpolitiken, men också vad gäller att försvara demokratin och rättsstaten mot Orbán och hans klubb. #EUpol”
Läs även:
2022-04-08 | Franska feminister inför valet: ”Lyssna noga på oss”
2022-03-24 | Uppförsbacke för splittrad fransk vänster
2021-06-29 | Ytterhögern försvagad i Frankrikes regionval