Nyheter

Lärare i Iran trotsade gripanden, hot och polisvåld på 1 maj

Protest i staden Alborz nära Teheran.

Oberoende lärar- och arbetarorganisationer i Iran planerade stora demonstrationer under första maj. Men säkerhetspolisen slog till med all kraft. Natten till första maj satt många lärare i husarrest i sina hem, tiotals greps.

Trots förbud och repressalier hölls flera första maj-demonstrationer och -manifestationer i 50 städer. 60 procent av lärarna i Iran är kvinnor. Deras delaktighet och ledande roll i fackliga protester är nu ett faktum i Iran och därför greps allt fler kvinnor inför och under första maj i år.

Lärarförbundet i Iran (Teachers trade unions coordination council) planerade omfattande första maj-demonstrationer i hela landet. Initiativet fick brett stöd från student- och pensionärsorganisationer samt fackliga arbetarorganisationer.
 
Redan på morgonen den 30 april, under landsomfattande polisrazzior, greps tiotals lärare och fackliga ledare i sina hem, bland dem Jafar Ebrahimi, Rasoul Bodaghi, Mohammad Habibi och Ali Akbar Baghani.

Eskandar Lotfi, talesperson för lärarförbundet, sade i ett uttalande att polisen med våld gick in i tiotals lärares bostäder, grep dem och förde flera lärare till Evin-fängelset.

Enligt Lotfi gick fem säkerhetspoliser med våld in i en av de mest kända fackliga aktivisterna Rasoul Bodaghis hem, slog sönder fönsterrutorna med slägghammare, sökte igenom allt och sedan tog de honom med sig. (Se bild)

Liknande händelser rapporterades av många lärare runt om i landet. Bland annat greps lärarförbundets talesperson Mohammad Habibi. Säkerhetspoliser slog sönder allt de kunde och tog med sig Habibi samt hans och hans frus datorer.

Nyheten om att flera arresterats i sina hem bekräftades med uppgifter från lärarna på sociala medier. Många skrev om hur de varnats via telefonmeddelanden eller polisbesök med kravet att de i skrift skulle lova att inte delta i första maj-demonstrationer.

En av de många var läraren Mahbobeh Farahzadi. Farahzadi skrev att hon befann sig i husarrest hela natten inför första maj. ”Polisen byte skift, satt bakom min lägenhetsdörr hela natten”. Syftet med detta var enligt Farahzadi att skrämma henne och att hon inte skulle kunna lämna sitt hem. ”Jag var ensam hemma och de var många och det enda som var mellan oss hela natten var min dörr… De lämnade platsen den första maj runt 12-tiden”.

Mahbobeh Farahzadi
Mahbobeh Farahzadi.

Ett stort antal av lärarna och pensionärerna som gripits under de senaste dagarna är kvinnor. En av dem är Fatemeh Bahmani, en känd aktivist inom lärarförbundet. Hon greps i sitt eget hem och fördes till okänd plats tillsammans med sina och familjens datorer och telefoner, enligt lärarförbundet. En annan heter Mansoreh Erfanian, aktiv lärare i Khorasan-provinsen.

Från storstäder som Isfahan och Shiraz rapporterade lärare i flera dagar inför första maj att skolrektorerna hade krav på sig att rapportera de lärare som är frånvarande och deltar i första maj-demonstrationer och -protester.

Ett gripande i staden Bosher i södra Iran
Ett gripande i staden Bosher i södra Iran.

Trots massiva polisaktioner, allt från gripanden, misshandel, kallelser till förhör, masshotbrev och personliga samtal från säkerhetspoliser runt om i hela landet, lyckades lärarna hålla sina demonstrationer och manifestationer i fler än 20 provinser och 50 städer och mindre samhällen. Lärarna samlades utanför lokala utbildningmyndigheternas kontor. Poliser slog till våldsamt och grep lärarna, ofta pensionärer som inte kunde springa iväg eller försvara sig.

I de kurdiska städerna i västra Iran har demonstrationerna varit större, mer välorganiserade och därmed följdes de av fler gripanden. Här från staden Kermanshah och mindre staden Dehdasht i västra Iran, provinsen Kohgiluyeh och Buyer Ahmad.

Kvinnors delaktighet och ledande roll i fackliga protester är ett faktum i Iran
Kvinnors delaktighet och ledande roll i fackliga protester är ett faktum i Iran.

Fackliga och politiska krav

I huvudstaden Teheran blockerade polisen gatorna som ledde till parlamentet, där lärarna och arbetarna planerade att genomföra sina manifestationer och protestera. Flera ögonvittnen beskrev på Twitter massiv polismobilisering och hur brutala civilklädda poliser, både män och kvinnor, stod vid tunnelbanans utgångar och förde in människor in i polisbilar och körde i väg. Ofta frågade polisen: ”Är du lärare”? Om svaret var ja, stoppades de och greps.

En lärare rapporterar till lärarförbundet att i Teheran hade omkring 50 personer gripits redan på morgonen den första maj. Hen bevittnade själv att polisen drog ”en äldre pensionerade kvinna med ena ben på marken för att slänga henne in i polisbilen”.

När det under dagen visade sig att polisen blockerade alla gator intill demonstrationsplatsen i Teheran bestämde en del lärare att ta sig till en park och genomföra sina protester där.

Lärarnas krav omfattar fackliga krav såsom högre löner och bättre arbetsvillkor, frigivning av de gripna, fackligt aktiva lärarna, men också krav som stopp för privatiseringen av utbildning och rättvisa för eleverna.

En enda lärare lyckades ensam ta sig till utbildningsmyndighetens kontor i den mindre staden Masjed-Suleyman, i provinsen Khuzestan i västra Iran
En enda lärare lyckades ensam ta sig till utbildningsmyndighetens kontor i den mindre staden Masjed-Suleyman, i provinsen Khuzestan i västra Iran. Bilden blev viral. På pappret i ena handen hade hon skrivit: ”Lärarnas plats är inte i fängelse”!

Läs även:

2022-02-01 | Växande krav på Iran att frige Narges Mohammadi

2021-12-17 | Rekordstor lärarstrejk – hela Iran blev ett klassrum

2021-11-19 | Krav på Iran att upphäva ny kvinnofientlig lag