Nyheter

Fortsatt stor brist på sjuksköterskor

Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

18 av 21 regioner rapporterar brist på sjuksköterskor och samtliga 21 regioner har brist på specialistsjuksköterskor, enligt Socialstyrelsens senaste statistik. Lägst andel sjuksköterskor i förhållande till antal invånare har region Stockholm.

Det är Vårdförbundet som sammanställt statistiken från Socialstyrelsen över regionernas sjukskötersketäthet, och gjort en rankning som släpptes inför  internationella yrkesdagen för sjuksköterskor den 12 maj.

Under rikssnittet för sjuksköterskor ligger, förutom region Stockholm, regionerna Södermanland, Halland, Skåne och Västmanland. När det gäller specialistsjuksköterskor hamnar igen Stockholm, Södermanland, Västmanland och Skåne under rikssnittet tillsammans med Östergötland och Dalarna.

Bristen på sjuksköterskor leder till att vårdplatser inte kan hållas öppna och vårdköerna växer. Något som Vårdförbundet larmat om i flera år, och som inte blivit bättre under pandemiåren.

– Det finns inga genvägar, för patientsäkerhetens skull så behövs fler sjuksköterskor för att kunna bemanna och ge en patientsäker hälso- och sjukvård och korta vårdköerna, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet, i ett pressmeddelande.

Hon beskriver det nya kollektivavtalet, HÖK22, som ett kraftfullt verktyg och uppmnar regioner och kommuner att använda det för att förbättra både arbetsmiljö och arbetstider.

– Om arbetsmiljön och arbetsorganisationen var sundare så att fler sjuksköterskor fick förutsättningar att kunna arbeta heltid skulle det motsvara hela 7 645 fler sjuksköterskor, konstaterar Ribeiro.

I vårändringsbudgeten avsatte regeringen 500 miljoner kronor till att anställa och förbättra arbetsmiljön för sjuksköterskor. Detta bekräftar enligt Vårdförbundet att det är brist på personal med rätt kompetens som saknas. Inte sängar, operationssalar eller instrument.

Bristen på specialistsjuksköterskor finns i alla regioner och gäller såväl sjukhus som kommunal och regional primärvård. Därför uppmanar Vårdförbundet också regioner och kommuner att erbjuda sjuksökterskor så kallad akademisk specialisttjänstgöring, som möjliggör studier till specialist med full lön.

Läs även:

2022-04-20 | En budget som återigen främst gynnar män

2022-02-15 | Motstånd och uppror bland vårdpersonal

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV