Nyheter

Vänstern enas i Frankrike inför parlamentsvalet

Kampanjlokal i Lille för vänstern ledd av Mélenchon inför parlamentsvalet i juni.

Den franska vänstern går samman i en koalition inför parlamentsvalet i juni. Detta i ett försök att skaka om president Emmanuel Macrons majoritet i parlamentet. I det politiska programmet finns flera uppskattade förslag i kampen för jämställdhet.

Det är vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon, som föll på målsnöret (med 1 procentenhet) mot ytterhögerkandidaten Marine Le Pen, partiledare för Nationell samling, i den första omgången i presidentvalet i april, som nu lyckats ena partierna till vänster och de gröna i en gemensam koalition. Däri återfinns det forna storpartiet Socialistpartiet, motsvarande svenska Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Överenskommelsen innebär att partierna kommer att presentera en gemensam kandidat och kampanja med ett gemensamt program inför valet till nationalförsamlingen, det franska parlamentets andra kammare, den 9 och 12 juni.

– Som feminister är vi besvikna över att det bara är män som leder de här partierna till vänster (Faure, Bayou, Roussel, Mélenchon). Trots det är det goda nyheter att vänstern nu gått samman, eftersom det ökar chanserna att få parlamentsledamöter som kommer att driva politik som vi ser som mer feministisk än de politiska program som Macron, högern och extremhögern representerar, säger Fabienne El Khoury talesperson för den feministiska organisationen Osez le Féminisme! (Våga feminism!).

Att Mélenchon lyckats få med sig Socialistpartiet innebär att han når ut till en större regional och lokal väljarbas än hans egna relativt nya vänsterrörelse annars skulle kunna. Detta eftersom Socialistpartiet, trots den fullständiga kraschen på nationell nivå, fortfarande har ett brett stöd och styre i många av landets 577 valkretsar. Alliansen är därför särskilt viktig inför parlamentsvalet. Avtalet kommer enligt uppgift ge vänsterkandidaten en lätt seger i minst 70 av dessa valkretsar.

– Vi hoppas nu att listorna blir jämställda med varannan man varannan kvinna, inte minst i de valkretsar där det är störst chans att en vänsterkandidat segrar och tar plats i parlamentet, säger Fabienne El Khoury.

Fabienne El Khoury, talesperson för organisationen Osez le Féminisme! Frankrike
Fabienne El Khoury, talesperson för organisationen Osez le Féminisme! Frankrike. FOTO: privat

Jämställdhet prioriterad sakfråga

Minimilön, pristak på essentiella varor och sänkt pensionsålder till 60 år, är några av de politiska sakfrågor som tros finnas med i det gemensamma politiska programmet.

– Vi vill att våld mot kvinnor prioriteras, och att resurser motsvarande en budget på minst en miljard euro avsätts för att på ett effektivt sätt kunna bekämpa våld i nära relationer, säger Fabienne El Khoury från Osez le Féminisme.

Siffran kommer från beräkningar gjorda av jämställdhetsrådet, Haut conseil à l’égalité entre les femmes et les hommes, i Frankrike.

– Kravet på de här satsningarna kom redan 2018, men Macron och hans regering har aldrig prioriterat en budget som ens kommit i närheten av den summan i kampen för det som vi ser som en av de viktigaste samhällsfrågorna, säger El Khoury och tillägger:

– Bland vänsterns programpunkter nu finns dock satsningar på en miljard euro mot våld mot kvinnor liksom ett mål om förverkligandet av jämställda löner samt förlängd föräldraledighet.

EU reagerar

Mélenchon är en profilerad EU-skeptiker och har under sin valkampanj sagt att han vill omförhandla vissa EU-avtal och sagt sig beredd att ignorera delar av EU-lagstiftningen om det krävs för att nå målen för sin politik som syftar till större social rättvisa. I EU har därför beskedet om den nya breda vänsterkoalitionen tagits emot med viss oro.

– EU-lagstiftningen attackeras redan verbalt av personer som [Ungerns premiärminister] Viktor Orbán och [ledaren för Polens regerande lag och rättvisa parti] Jarosław Kaczyński… om fransmännen också börjar göra detsamma, finns en risk att hela EU-konstruktionen kollapsar, sade Belgiens Philippe Lamberts, en av ledarna för den gröna gruppen i Europaparlamentet i en kommentar till nyheten att den franska vänstern gått samman.

Läs även:

2022-04-26 | Franska väljare förkastade nationalism

2022-04-07 | Franska feminister inför valet: ”Lyssna noga på oss”

2022-03-24 | Uppförsbacke för splittrad fransk vänster

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV