Nyheter

Valframgång för oberoende kandidater i Australien

En av de oberoende kandidaterna, Allegra Spender, väntar fortfarande på det officiella valresultatet för att veta om hon säkrat en plats i parlamentet.

Det blir maktskifte i Australien. Socialdemokratiska Labor är utsedda till segrare efter helgens val. Därmed tvingas det Liberala partiet bort från makten. Men aldrig tidigare har de två största partierna fått så få röster. Klimatet och jämställdhet visade sig viktigt för väljarna, vilket gynnade de oberoende kandidaterna och de Gröna.

Valet innebär att den nya premiärministern socialdemokraten Anthony Albanese kommer att leda landet framöver. Han ersätter därmed  premiärminister Scott Morrison som har erkänt sig besegrad.

De oberoende kandidaterna, även kallade the teals, som bland annat gick till val på klimatet som en prioriterad valfråga lyckades över förväntan. En del av dem hade delvis finansierats av klimatnätverket Climate 200 som ville se fler som drev klimat-, integritets- och jämställdhetspolitik.

Nästan alla tealkandidaterna var kvinnor som utmanade män i välbärgade områden. En av de oberoende som vann över en etablerad partikandidat och säkrade en plats i representanthuset var Kylea Tink. Hon valde att ställa upp i valet eftersom hon inte tycker att partisystemet som domineras av Labor och det Liberala partiet fungerar.

– Det finns mer än nog bevis i Australien för att oberoende kandidater kan göra stor skillnad i representanthuset. De kan tala för sin region i alla sammanhang, och kan röra sig fritt mellan partierna för att nå konsensus, sade hon till TT ett par dagar innan valet.

Under måndagseftermiddagen rapporterades fem av dem ha lyckats nå en plats i parlamentet, vilket ses som en stor framgång och ett resultat över förväntan. 

Även de Gröna fick fler platser än någonsin tidigare i parlamentet och i senaten ser de ut att få 12 av 76 platser.

De Grönas partiledare, Adam Bandt, som vann en lätt seger i Melbourne och därmed återvaldes, beskrev valresultatet som en ”greenslide”, vilket kan ses som en grön förskjutning, i politiken.

– Detta är ett resultat som medför ett mandat att göra något åt klimatet och ojämlikheten, sade han i en kommentar efter valet och tillade:

– Vi gick framåt tack vare att vi sade att det krävs en annan politik för att lyckas.

Det krävs 76 av 150 platser i parlamentet för att få majoritet. Det är ännu osäkert om Labor lyckas med det. I skrivande stund finns ännu inget officiellt valresultat