När Ljungskile folkhögskola för femtonde gången delar ut Antigonepriset går det till prästen Lars Gårdfeldt. Syftet med priset är att ge en människa som visat civilkurage omsorg och bekräftelse.
Lars Gårdfeldt är präst i Carl Johans församling i Göteborg inom Svenska kyrkan och en av de första i Sverige att viga samkönade par. Han har belönats för sin långvariga kamp för homosexuellas rättigheter, bland annat med Årets keep up the good work på QX Gaygala 2022, Kaj Heino-priset på Westpride 2020 och Årets kämpe på Gaygalan 2004. Den 16 maj tog han emot Antigonepriset, vid en ceremoni på Ljungskile folkhögskola med motiveringen:
Lars Gårdfeldt har under många år varit en stridbar förkämpe för HBTQ-personers rättigheter inom kyrkan. Hösten 2021 reagerade han på det orimliga i att Svenska Kyrkan fortsätter att prästviga personer som inte kan tänka sig att viga samkönade par. I protest mot detta deklarerade Lars Gårdfeldt att han inte längre tänker viga heterosexuella par. För sitt ställningstagande har han fått mestadels positiv respons, men han har även mottagit dödshot, vilket gör att han idag bär personlarm. Genom att vända på perspektiven sätter Lars Gårdfeldt fokus på en brännande fråga om likabehandling. Hans agerande är ett tydligt exempel på civilkuragets princip om att ta personlig ställning trots obehaget det vållar en själv.
Antigonepriset är uppkallat efter dottern till Oidipus, som vågade trotsa morbrodern Kreons förbud mot att anständigt begrava Antigones döde bror Polynikes. För sitt mod att trotsa maktens påbud dömdes Antigone till döden.
En jury som består av Ljungskile folkhögskolas rektor samt representanter för styrelsen, personalen och de studerande utser mottagaren av Antigonepriset. I år går det till prästen och hbtqi-aktivisten Lars Gårdfeldt.
Priset består av ett konstverk skapat av en deltagare på skolan, samt 2 464 kronor. Det motsvarar en krona för varje år som gått sedan Sofokles antika drama, som gjort Antigone känd, hade premiär.
För Ljungskile folkhögskola kännetecknas civilkurage av att ”en människa, med utgångspunkt från sitt eget hjärta och samvete, har modet att handla mot gruppens oskrivna lagar eller maktens skrivna lagar, och är beredd att ta konsekvenserna av sitt handlande”.
På sin hemsida konstaterar folkhögskolan också att en människa som visat civilkurage behöver omsorg och bekräftelse:
”När en människa visar civilkurage ger det hopp och kraft till andra. Detta hopp och denna kraft vill Antigonepriset hjälpa till att sprida.”
2021: Jojje Olsson
2020: Denise Olsson Bergqvist
2019: Maja Rosén
2018: Lena Matthijs
2017: Fredrik Önnevall, Hanin Shakrah och Clas Elofsson
2016: Yasin Missaoui
2015: Suman
2014: Abdulahi Hussein
2013: Ann-Margret Mossberg och Lisbeth Richter Pedersén
2012: Deidre Palacios
Läs även:
2022-04-29 | Biskopsmötet anmält för falsk vittnesbörd
2021-11-04 | ABBA:s topp 20 enligt Lars Gårdfeldt
2021-10-22 | Svenska kyrkan behöver komma ner på jorden
2021-09-17 | Lars Gårdfeldt slutar viga heteropar