Nyheter

Historisk valseger i Colombia

Gustavo Petro och Francia Marquez firar valsegern i Bogota, Colombia, 19 juni 2022.

För första gången får Colombia en vänsterpresident och aldrig tidigare har landet haft en svart kvinna på vice president-posten. Gustavo Petro och Francia Márquez företräder en allians som kallar sig Pácto histórico – historisk pakt.

Med 50,5 mot 47,3 procent av rösterna står Gustavo Petro och Francia Márquez som segrare i ett presidentval som går till historien. Valet var jämnt och osäkert in i det sista. Enligt Petro blev de unga väljarna och kvinnornas röster avgörande för valutgången.

”Det här är för våra mor- och farföräldrar, kvinnorna, de unga, hbtqi+-personerna, urfolken, jordbrukarna, arbetarna, offren, mitt svarta folk, de som gjorde motstånd och de som inte längre är med oss… För hela Colombia. Idag börjar vi skriva en ny historia”, skriver Francia Márquez på Twitter.

Francia Márquez fick näst flest röster när Pácto histórico skulle utse sin presidentkandidat, och från kvinnorörelsen sviktade aldrig stödet för att hon skulle vara medkandidat i valrörelsen. Det berättar journalisten och författaren Fabiola Calvo Ocampo i en intervju med spanska feministtidningen La Poderío.

Ett av hennes mest populära slagord i valrörelsen har varit ”vivir sabroso”, som betyder ungefär att ”leva gott”. Med det avses, enligt Fabiola Calvo Ocampo, rätt till utbildning, vård och välfärd samt rätt till en fungerande rättsstat och att äta sig mätt. Hon förklarar Marquéz genomslagskraft med hennes erfarenheter av politisk kamp från en hårt våldsdrabbad del av Colombia, Caucaregionen i sydöstra delen av landet:

– Hon är en kvinna som satte stopp för fracking, för att inget samråd hade hållits, hon ledde den rörelsen. Hon har varit och förblir hotad. Hon har varit hushållsarbetare, är ensamstående mor, studerade juridik och har förberett sig väl. Hon är feminist, det vill säga hon har allt som ett folk behöver av sina ledare, för ledarna i det här landet har varit frånkopplade från verkligheten, säger Calvo Ocampo.

Mänsklig säkerhet

Enligt colombianska dagstidningen El Tiempo vilar vänsteralliansens politiska program på tre huvudinriktningar som ska göra Colombia till ”en kraft för livet”. Gustavo Petro siktar på att skapa förändring med kvinnor, bygga en ekonomi för livet, samt en ”flerfärgad demokrati med mänsklig säkerhet, för livet och freden”.

I sin ungdom tillhörde Petro den urbana gerillagruppen M19, som upplöstes på 00-talet. I sitt segertal sade han:

”Fred är att någon som jag kan vara president och att någon som Francia kan vara vice president”.

Petro framhöll att dialog kommer att vara utgångspunkten för den nya regeringen, som tillträder den 7 augusti, för att ”vapnen ska upphöra att existera i den colombianska staten”.

Colombia är ett hårt militariserat land som i decennier befann sig i väpnad konflikt. Förutom gerillornas väpnade kamp, präglades den av kopplingar mellan paramilitära och statliga styrkor, utomrättsliga avrättningar i ett makabert bonussystem, förföljelse av journalister och människorättsförsvarare, avlyssningsskandaler och kriminalisering av sociala protester.

Nu säger Petro att ”militära resultat inte kommer att mätas i förluster, utan tvärtom i antalet räddade liv”, och framhåller fattigdomsbekämpning som den viktigaste faktorn för att skapa säkerhet.

Till USA, som länge haft ett nära samarbete med colombiansk militär, riktade Gustavo Petro ett direkt budskap i sitt tal: en inbjudan till dialog om klimatförändringarna och vikten att agera för att skydda naturresurser, ekosystemen, särskilt Amazonas regnskog, och att fasa ut fossila bränslen.

Bara minuter efter kom ett svar via Twitter från USA:s utrikesminister Anthony Blinken, där han gratulerar det colombianska folket för att ha utövat sin rätt att rösta, och därmed bekräftar styrkan i landets demokrati.

”Vi ser fram emot att fortsätta vårt starka partnerskap med den tillträdande presidenten @petrogustavo och bygga ett mer demokratiskt och rättvist halvklot”, skriver Blinken.

En ny sorts samtal

Feministiskt initiativs utrikespolitiska talesperson, Jaime Gómez, är politisk flykting från Colombia. Han kommenterar vänsterns valseger på sin Facebooksida.

”För de försvunna, för de som mördades av den colombianska staten, för alla som åkte till exil, för de interna flyktingar, för urbefolkningen och de afrocolombianska grupperna vars rättigheter har kränkts i århundraden. För kvinnor och HBTQ-grupper vars rättigheter har ignorerats i flera år. För dem som blev föräldralösa i kampen, för dem som är andra generationen i exil. För familjerna till de försvunna och de dödade i kampen för demokrati. För mina kära vänner som inte kan se denna seger idag för att de var offer för statlig terror. För oss alla, går denna seger!”

I en intervju med Fempers nyheter inför valet varnade fredsaktivisten och feministen Diana Salcedo för faran med en president som den högerpopulistiska motkandidaten Rodolfo Hernández. Men konstaterade att utmaningar finns även med Gustavo Petro vid makten:

– Vi kommer att ha många diskussioner med honom för att få igenom en feministisk agenda. Men vi föredrar att föra dialog med en person som har en mer social utblick än en person som anser att kvinnor ska stanna hemma och i köket.

– Utmaningen blir att upprätthålla våra politiska förslag och skapa en annan sorts samtal kring strukturella ojämlikheter.

Läs även:

2022-06-17 | ”Vi kämpar för en demokrati som erkänner oss”

2021-06-08 | Första linjens mödrar i Colombia är ett uttryck för värdighet

2021-05-18 | Protesterna i Colombia: ett hot mot Uribes politiska projekt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV