Nyheter

Sexuella trakasserier hos dansk rederikoncern

Danska rederi- och logistikkoncernen A P Møller-Mærsk erkänner problem med sexuella trakasserier. Storföretaget står inför en kris till sjöss när flera rapporter om grova sexuella övergrepp har uppdagats.

De senaste veckorna har flera kvinnor berättat för media om sexuellt våld och dagliga trakasserier ute till sjöss. Två av dem har även valt att anmäla koncernen för dessa brott.

I USA har två civilrättsliga stämningsansökningar lämnats in i New York mot Maersk line limited, det danska bolagets amerikanska dotterbolag. I stämningen berättar två kvinnliga kadetter att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp, när de arbetade till sjöss i ett år som en del av deras utbildning.

En av dem är Hope Hicks som hösten 2021 valde att anonymt skriva i en blogg om ett sexuellt övergrepp som hon utsattes för av hennes närmsta chef. Enligt Hicks skedde övergreppet när hon studerade till maskiningenjör 2019. Efter hennes blogginlägg, som fick medial uppmärksamhet, twittrade A P Møller-Mærsk att fem anställda hade stängts av.

Idag har hon valt att komma ut med både bild och namn. I en intervju med Danmarks radio berättade hon hur det var att vara den enda kvinnan på fartyget.

”Det var min närmaste chef som gjorde detta mot mig. Han var god vän med sin chef och fartygets kapten, så jag kände inte att jag hade någon jag kunde vända mig till”, säger Hope Hicks till Danmarks radio.

I förbindelse med Hope Hicks-incidenten har det danska logistikkoncernen börjat intervjua sina drygt 350 kvinnliga anställda till sjöss. Till Danmarks radio erkänner A P Møller-Mærsk att företaget inte har förstått hur omfattande problemet var.

Utöver den civilrättsliga stämningen i New York har den amerikanska kustbevakningen och sjöpolisen också valt att utreda och ta ställning till om åtal ska väckas. Det bekräftar kvinnornas advokat för Danmarks radio.

Läs även:

2022-02-15 | Sexism och rasism förstör arbetsmiljön till sjöss

2021-12-07 | Sexuella trakasserier hinder för jämställda livsinkomster

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV