Nyheter

Tyska fotbollsspelare kan välja lag efter könsidentitet

Tysklands fotbollsförbund (DFB) backar upp trans- och icke-binära spelare och skriver på sin hemsida att ”tävlingens integritet inte kommer att äventyras”.

Efter att internationella simförbundet och rugbyförbundet nyligen beslutade att hindra transkvinnor från att delta i elittävlingar väljer Tysklands fotbollsförbund att gå åt motsatt håll och tillåta trans- och icke-binära fotbollspelare att bestämma själva vilket lag de ska spela för. Spelare kan också byta lag när det passar dem eller vara kvar i laget de spelar för.

På förbundets hemsida citeras Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald: ”Att främja mångfald samt att förebygga och eliminera diskriminering, framför allt på grund av kön, är en del av DFB:s värderingar. Med regleringen av rätten att spela skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att spelare med olika könsidentiteter ska kunna spela.”

Hittills har spelare bara kunnat välja man eller kvinna i sin personliga dokumentation, vilket i sin tur har varit en avgörande faktor för att bestämma behörighet och spelrättigheter från  U19-nivå och framåt. Nu kommer de också att kunna välja diverse eller ospecificerat.

De nya reglerna kommer att träda i kraft från och med säsongen 2022/23, och gälla även ungdomar, amatörfotboll och futsal.

Berlins fotbollsförbund var först med att införa motsvarande regler och har uppgett att implementeringen varit framgångsrik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV