Nyheter

Tyska fotbollsspelare kan välja lag efter könsidentitet

Tysklands fotbollsförbund (DFB) backar upp trans- och icke-binära spelare och skriver på sin hemsida att ”tävlingens integritet inte kommer att äventyras”.

Efter att internationella simförbundet och rugbyförbundet nyligen beslutade att hindra transkvinnor från att delta i elittävlingar väljer Tysklands fotbollsförbund att gå åt motsatt håll och tillåta trans- och icke-binära fotbollspelare att bestämma själva vilket lag de ska spela för. Spelare kan också byta lag när det passar dem eller vara kvar i laget de spelar för.

På förbundets hemsida citeras Thomas Hitzlsperger, DFB:s ambassadör för mångfald: ”Att främja mångfald samt att förebygga och eliminera diskriminering, framför allt på grund av kön, är en del av DFB:s värderingar. Med regleringen av rätten att spela skapar vi ytterligare viktiga förutsättningar för att spelare med olika könsidentiteter ska kunna spela.”

Hittills har spelare bara kunnat välja man eller kvinna i sin personliga dokumentation, vilket i sin tur har varit en avgörande faktor för att bestämma behörighet och spelrättigheter från  U19-nivå och framåt. Nu kommer de också att kunna välja diverse eller ospecificerat.

De nya reglerna kommer att träda i kraft från och med säsongen 2022/23, och gälla även ungdomar, amatörfotboll och futsal.

Berlins fotbollsförbund var först med att införa motsvarande regler och har uppgett att implementeringen varit framgångsrik.