Intervju

”Antirasistisk feminism behövs i riksdagen”

Teysir Subhi.

#almedalen: På onsdagen skulle Feministiskt initiativs partiledare, Teysir Subhi, hålla sitt huvudtal i Almedalen. Det kom, som så mycket annat, att överskuggas av knivmordet samma dag.

– Att en högerextrem person med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har gripits för knivdådet på Donners plats bekräftar att Fi’s kamp för att förbjuda rasistisk och nazistisk organisering måste fortsätta, säger Teysir Subhi till Fempers nyheter.

– Rasistiskt och nazistiskt våld går nästan alltid hand i hand med antifeministiskt våld. Det blir gång på gång tydligt att det behövs ett parti med antirasistisk feminism som ideologisk grund i riksdagen. Feministiskt initiativ är det partiet.

Subhi hoppas att väljarna ser hur alla riksdagspartierna har förflyttat sig till höger i politiken och att det finns ett rum att fylla till vänster idag.

– Och där är vi det enda parti som på riktigt har en antirasistisk och feministisk politik som står till vänster om de övriga partierna, säger hon.

Timmarna innan mordet ägde rum sade Teysir Subhi till Fempers nyheter att hon upplevde att polisen hade gjort ett bra jobb för att skapa trygghet i Almedalen i år. Och för att hålla människor som inte står för demokratiska värderingar och alla människors lika värde på avstånd.

– Men även om exempelvis organisationen NMR inte får delta i år, så har vi sett personer från den högerextrema miljön som är här som privatpersoner, sade hon då.

Inte långt efter vårt samtal framkommer sedan uppgifter om att knivmannen har varit aktiv i just NMR i flera år och uttryckt sympatier för Alternativ för Sverige på sociala medier. Den avlidna kvinnan är Ing-Marie Wieselgren, läkare och psykiatrisamordnare för SKR, Sveriges kommuner och regioner. Mannen och kvinnan ska inte ha några kopplingar till varandra.

Feministiskt initiativ har också behövt göra en polisanmälan om våld. Den är mot Sverigedemokraten Lars Engelbrektsson, Sverigedemokraternas förstanamn på riksdagslistan från Gotland, som knuffade partistyrelsens ordförande Leia Nordin under en fredlig aktion mot rasism, vilket Fempers nyheter tidigare rapporterat om.

– Bristande demokrati, våld och rasism hänger ihop med våld mot kvinnor och våld mot icke-vita personer i Sverige, säger Teysir Subhi och konstaterar:

– Det innebär därför att befinna sig i en extra sårbar position om en är feminism, icke-vit och politiker idag.

Feministiskt initiativ är det största partiet utanför riksdagen. Enligt Subhi borde partiet som representerar 30 000 väljare få delta i de politiska debatterna. Som det är nu är de exkluderade från dessa, eftersom endast riksdagspartierna medverkar.

På torsdagen 7 juli  bjuder partiet in till en manifestation för att uppmärksamma det fruktansvärda dådet.

En tyst minut kommer hållas för den mördade kvinnan klockan 17 på Donners plats i Visby.

– Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut och rasismen ska krossas.

– Våldet går hand i hand, motståndet måste göra detsamma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV