Nyheter

Olof Palmepris till tre kvinnorättsaktivister

2023 års Olof Palmepristagare: Marta Chumalo, Ukraina, Eren Keskin, Turkiet och Narges Mohammadi, Iran.

De tre kvinnorättsaktivisterna Marta Chumalo från Ukraina, Eren Keskin från Turkiet och Narges Mohammadi från Iran får årets Olof Palmepris. De belönas för ”sin kamp för kvinnors frihet i en tid då mänskliga rättigheter hotas av krig, våld och förtryck”.

Marta Chumalo, är feminist, genusexpert och psykolog samt medgrundare till frivilligorganisationen Women’s Perspectives Centre. I 20 år har hon arbetat med att stärka kvinnor utsatta för våld. Chumalo är mycket engagerad i att informera om krigets effekter och möta behoven hos dess offer. Hon vill se en effektiv implementering av Istanbulkonventionen för att ge stöd till krigets offer för sexuellt våld.

Eren Keskin är människorättsadvokat och har under decennier försvarat diskriminerade grupper, såsom etniska minoriteter, hbtqi-personer och flyktingar i sitt hemland Turkiet. 

Hon har varit utsatt för otaliga anklagelser och mordhot, och fler än hundra åtal. Hon har också fängslats för sina åsikter och då har Amnesty International har förklarat henne som samvetsfånge. Genom att bilda The Association of Legal Aid against sexual violence har hon under årens lopp fått flera militära och höga myndighetspersoner åtalade för grova brott.

Narges Mohammad är journalist och människorättsaktivist och sitter sedan 2021 fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran, dömd för att ”sprida propaganda med avsikt att skada staten”. Mohammad har under årtionden varit en central person i kampen för kvinnors rättigheter och yttrandefrihet i Iran. Hon är en av grundarna till Iranian National Peace Council och förgrundsgestalt i organisationer som Defenders of Human Rights Centre och Legam en kampanj mot dödsstraffet. 

Olof Palmes minnesfond skriver i motiveringen till varför just dessa tre kvinnor får årets pris: ”Med sina liv och sina handlingar har dessa tre kvinnor tillsammans med många medsystrar inspirerat andra och genom sitt engagemang har de gått före och banat väg för de modiga unga kvinnor och män som nu tar kampen vidare för allas våra grundläggande mänskliga rättigheter.”
 

En prisceremoni kommer att hållas den 1 februari 2023 i Stockholms Konserthus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV