De städar våra sjukhus, kontor och skolor innan soluppgång. De städar våra hem när ingen är där. Städerskorna – den nya underklassen – är bland de mest utsatta på den svenska arbetsmarknaden. Deras liv styrs av reglerna kring arbetstillstånd och migrationsstatus.
Det är söndag eftermiddag och venezuelanska Genesis Bolivar fyller på kaffekoppen under en paus i mötet för spansktalande inom bygg- och städbranschen hos fackföreningen SAC Syndikalisternas huvudkontor mitt i centrala Stockholm.
Många som har kommit har problem på arbetsplatsen och behöver hjälp. Genesis Bolivar sitter och lyssnar under mötet. Efteråt har hon lovat att berätta sin historia.
Hon, hennes man och deras son kom till Sverige 2019. Innan dess hade de varit i Trinidad och Tobago och Mexiko sedan de flydde hemlandet Venezuela 2015. Deras rätt att vistas i Sverige hänger på Bolivars jobb. Ett städjobb, som hon sitter fast i och som det snart ska visa sig är ett helvete.
Bara efter några månader började problemen. Bolivar märkte att den kubanska kvinnan hon arbetade för var aggressiv och både hotade och använde våld mot några av hennes kollegor.
När arbetsgivaren en dag bad Genesis att vittna falskt till hennes fördel mot en tidigare kollega, en ung kvinna från Peru, sade Genesis nej, att det kunde hon inte göra.
Den tidigare kollegan hade tvingats fly arbetet på grund av att hon utsatts för våld och övergrepp av arbetsgivaren och hennes make.
– Efter det blev allt värre. Jag fick de svåraste och tyngsta jobben. Hon skrek ständigt på mig och hotade att säga upp mig, berättar Genesis Bolivar.
Kulmen inträffade en kall vinterdag ute i ett stort ödsligt hus en bra bit utanför Stockholm.
– Vi är flera personer som ska städa huset och jag tilldelas jobbet i köket. Det kommer ta flera timmar och jag frågar om vi inte kan hjälpas åt. Då blir hon (arbetsgivaren red anm) rasande, säger hon och fortsätter:
– Helt plötsligt ropar hon in mig till badrummet, där hon virar upp en handduk och höjer armen för att slå mig. Jag backar sakta mot dörren, vänder om och flyr ifrån huset.
Genesis Bolivar hamnade på sjukhus för läkarkontroll efter den händelsen och hon sjukskrev sig.
Men ett par dagar senare var hon tillbaka på jobbet. Trots det som hänt, kunde hon inte lämna.
– Jag kunde inte göra något, eftersom jag visste att jag och hela min familjen var helt beroende av henne och anställningen för att ens få vistas i Sverige.
Det här vet Agnes Lansrot på Syndikalisterna allt om. Hon företräder städerskor som är i konflikt med sin arbetsgivare.
Syndikalisterna har tagit bort den karenstid som de flesta andra fackförbund har och som gör att de inte tar emot de personer som är som mest utsatta på arbetsmarknaden.
– De flesta som kommer hit har ett konkret problem som att de inte fått lön trots att de har arbetat eller har fått alldeles för lite pengar och kommer ingenstans med sina arbetsgivare eller är rädda för dem och vi är deras sista utväg, säger Agnes Lansrot.
– Då kan vi inte skicka iväg dem bara för att de inte varit medlemmar i facket tillräckligt länge. Vi tar emot alla som behöver hjälp, och de kan bli medlemmar i samband med det, säger hon.
Många av dem, till exempel Genesis Bolivar, som kommer till Syndikalisterna har hela sin vistelserätt i Sverige kopplad till ett arbetstillstånd – ett specifikt arbete och anställning.
– Det värsta är att de här oseriösa arbetsgivarna leker med de här personernas hela tillvaro här i Sverige eftersom de hotar med att ringa till Migrationsverket och ”avslöja” dem eller säga att de inte längre har ett arbete och därmed inte heller rätt att vistas i Sverige.
Något som även Genesis Bolivars arbetsgivare gjorde efter att hon sjukskrivit sig i två dagar.
Genesis säger att det var ett slags hot för att hon skulle arbeta ännu hårdare än vad hon redan gjorde.
Agnes Lansrot säger att det är vanligt. Det är inte heller ovanligt att de här arbetsgivarna utövar både fysiskt och psykiskt våld mot de anställda.
De som kommer till Syndikalisterna är helt skyddslösa och har ingen annanstans att vända sig.
För precis som författaren och journalisten Elinor Torp sade i en intervju med Fempers nyheter har samhället helt vänt ryggen till dessa personer, som faktiskt utgör dagens arbetsklass i Sverige.
Men det är långt ifrån alla som vågar fråga och säga ifrån när de känner på sig eller vet att allt inte står rätt till.
Genesis Bolivar besöker fackmötena, som hon har fått kännedom om genom sin man, som är byggarbetare.
Men hon har också en situation som gör att hon vågade ta steget. Hon bor tillsammans med maken som också arbetar, så hon riskerade inte att stå helt ensam på gatan.
– Det är dock många som inte vågar, konstaterar hon.
Andra hittar inte dit. Informationen sprids mellan vänner och i communitys på sociala plattformar.
För den som hittar till Syndikalisterna finns dock goda möjligheter att få sina rättigheter tillgodosedda även efter att man sagt upp sig.
– I 80 procent av fallen har vi lyckats förhandla så att våra medlemmar får det de har rätt till (i form av lön, semester, semesterersättning osv red anm.) från arbetsgivaren, säger Lansrot.
När det gäller uppehållstillstånd är det dock upp till Migrationsverket och inte mycket facket kan göra.
– Reglerna kring arbetstillstånd och migrationsstatus sätter människor i en extremt utsatt situation, vilket ger arbetsköparen oerhörd makt över sina anställda, säger Lansrot och tillägger:
– Bolivars fall är ett fruktansvärt exempel på hur det kan gå till på den svenska arbetsmarknaden. Och vi vet inte hur många liknande fall det faktiskt finns runtom i Sverige.
Läs även:
2022-12-30 | Folkkär och prisad rapport ständigt aktuell
2022-12-20 | Elinor Torp riktar strålkastarljuset mot städerskorna