Nyheter

Journalisten Maria Ressa frikänd på Filippinerna

Journalisten och VD: för Rappler media på Filipinnerna Maria Ressa frikändes den 18 januari 2023.

En filippinsk domstol har frikänt journalisten och Nobelpristagaren Maria Ressa och nyhetssajten Rappler från skatteflykt.

– Idag är en dag då fakta vinner, sanningen vinner och rättvisan vinner, sade Ressa i en kommentar direkt efter frikännadet.

Om Maria Ressa hade förklarats skyldig hade hon kunnat dömas till upp till 34 års fängelse.

Ressa är medgrundare till nyhetssajten Rappler som är ledande i kampen för pressfrihet på Filippinerna. Både Ressa och Rappler var hårda kritiker av den före detta presidenten Rodrigo Duterte och granskade hans regim hårt. Därför ses också frikännande som en seger för just pressfriheten.

Domen sätter punkt för ett rättsfall som startade år 2018 och som landets tidigare regim stod bakom. Ressa sågs som en nagel i ögat på den tidigare presidenten Duterte (juni 2016-juni 2022).

Anklagelserna handlade om att Ressa och Rappler hade tagit emot stora summor pengar från utländska investerare. Inkomster som de inte hade betalt skatt för.

Ressa och Rappler menade dock att det handlade om transparenta transaktioner som de inte hade någon skyldighet att skatta för.

När de nu frikändes framkom att det inte hade gått att bevisa att Ressa och Rappler medvetet försökt undvika att betala skatt. Ingen av parterna hade heller vunnit något ekonomiskt eller berikat sig på transaktionerna.

– Det här anklagelserna var politiskt motiverade, och absurda för oss, ett fräckt maktmissbruk som var ämnat att stoppa journalister från att göra sitt jobb. Detta är ett exempel på ett fall där  kapitalmarknader, rättsstatens principer och pressfriheten möts, sade Ressa i en kommentar efter frisläppandet, rapporterar BBC.

Även Filippinernas nationella journalistförbund sade i ett uttalande att det här skatteflyktsfallet återspeglar de ökande försök att kriminalisera – genom att använda rättssystemet – och på så vis hota journalister och andra civilsamhällesaktörer till tystnad.

Från det filippinska journalistförbundet ser man därför positivt på utfallet, eftersom det ger hopp om att det inte är kört att försöka driva sin rätt i domstol.

Läs även:

2021-10-08 | Nobels fredspris till obeveklig kamp för oberoende journalistik

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV