Nyheter

Kanada tillsätter särskild representant mot islamofobi

Antalet hatbrott och våldsamma attacker mot muslimska medborgare i Kanada har ökat de senaste åren.

Kanada har utsett landets första representant för att bekämpa islamofobi. Detta i ett försök från regeringen att hejda hat och diskriminering mot muslimer i landet.

Regeringen i Kanada utser en representant i kampen mot islamofobi. Detta sker efter en rad attacker mot medlemmar av muslimska församlingar i landet de senaste åren. Målet är att försöka hejda hat, diskriminering och våld.

Det är journalisten och människorättsaktivisten Amira Elghawaby som har fått den rådgivande funktionen. Tanken är att Elghawaby genom sin rådgivande funktion ska bidra till att stärka regeringens arbete inom flera områden för att stävja islamofobi.

– Mångfald är en av Kanadas största styrkor, men för många muslimer är islamofobi alltför välbekant. Det måste vi ändra på. Ingen i vårt land ska behöva utstå hat på grund av sin tro, sade premiärminister Justin Trudeau i ett uttalande.

Enligt Trudeau är utnämnande av Elghawaby som särskild representant i kampen mot islamofobi ett viktigt steg i rätt riktning.

Muslimska ledare i Kanada har länge påtalat för myndigheterna att de måste göra något åt den växande rasismen och de allt fler våldshandlingar med hatmotiv som muslimer utsätts för framför allt från högerextrema grupperingar.

Fler nyheter från Kanada: 

2021-10-05 | Nu minns Kanada urfolksbarnen som aldrig kom hem

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV