Nyheter

Nya demonstrationer för offentlig sjukvård i Spanien

Demonstrationer till stöd för sjukvården i Madrid i Spanien söndag 12 februari 2023.

På söndagen hölls massiva demonstrationer till försvar för den offentliga sjukvården i Spanien. Det var den andra massmobiliseringen på tre månader i landet.

Enligt regeringskällor var det 250 000 personer som hade samlats på Cibelestorget i Madrid på söndagen den 12 februari 2023. Men organisatörerna säger att det var en miljon människor som anslöt till demonstrationen.

Demonstranterna krävde ett stopp på neddragningarna i hälso- och sjukvården och uttryckte sitt stöd till den offentliga vården. Det var den andra stora demonstrationen i protest mot hur sjukvården sköts i Madrid på tre månader. För tre månader sedan hölls en liknande manifestation, som Fempers nyheter rapporterade om.

Bland personerna som var på plats framkom krav på ett sjukvårdssystem som omfattar alla, inte minst de som inte har råd att teckna en privat sjukvårdsförsäkring, stopp för nedstängningar av vårdcentraler på landsbygden och större satsningar på primärvården, rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

I Madrid där manifestationen ägde rum råder stora problem inom framför allt primärvården. Staden lägger de lägsta resurserna per capita i landet på just primärvården, vilket har lett till att många inte lyckas få en första vårdkontakt när de behöver den.

Både många hus- och barnläkare står bakom protesterna och deltar i en samordnad strejk sedan november förra året. Ett av deras krav är att få tio minuters vårdtid till varje patient.

Sjukvårdspersonalen har varit hårt pressad under flera år i Spanien, inte minst sedan coronapandemin.

Regionpresidenten, högerpolitikern, Isabel Díaz Ayuso, avfärdar demonstranterna. Hon menar att det handlar om politiska protester och att det rör sig om en liten klick av sjukvårdspersonalen som deltar.

I Madrid styr högerpolitikern Isabel Díaz Ayuso. Medan Spaniens premiärminister Pedro Sanchez är vänsterpolitiker. Sjukvården splittrar de två blocken och diskuteras nu på flera nivåer inom politiken.