Nyheter

Protester i Irak efter att YouTube-stjärnan Tiba Ali dödats

Demonstranter bär en affisch med en bild på Tiba Ali, en YouTube-stjärna som nyligen dödades av sin far, i Diwaniya, Irak, söndagen den 5 februari 2023.

En irakisk Youtuber ska ha strypts av sin egen far i ett så kallat hedersmord. Mordet har väckt protester i landet och nu ställs krav på skärpt lagstiftning kring hedersbrott.

Tiba Ali var en 22 årig sociala medier-influencer som hade en YouTube-kanal med mer än 20 000 prenumeranter. Ali bodde i Turkiet och dokumenterade sitt liv där tillsammans med sin syriskfödde pojkvän.

Ali dödades av sin far i staden Diwaniyah under en semesterresa till hemlandet och enligt Saad Maan, talesman för det irakiska inrikesministeriet har fadern erkänt mordet.

Maan skrev på Twitter att Ali och hennes far hade ett stort gräl, och att dagen innan Ali mördades hade den lokala polisen ingripit för att hjälpa dem att nå en uppgörelse.

Associated Press (AP) rapporterar att fadern ströp henne medan hon sov. Anledningen var att han var missnöjd med dotterns beslut att bo utomlands och missnöjd med hennes planer på att gifta sig med sin pojkvän.

Tiba Ali hade återvänt till Irak på semester från Istanbul, Turkiet, där hon bott de senaste åren.

Krav på strängare straff för hedersbrott

Hedersmordet möttes av fördömanden från kvinnorättsorganisationer och andra irakier, som slog larm om våld mot kvinnor i Irak och behovet av att reformera lagstiftningen för att utdöma hårdare straff mot förövarna.

Demonstranterna var upprörda över mordet och lagarna, som de menar är alltför milda mot män som skadar kvinnliga släktingar på grund av äktenskapsbrott.

Enligt Human Rights Watch tillåter landets lag lindrigare straff för våld, inklusive mord, när det sker av så kallad ”hedervärda motiv”, som till exempel om en kvinnlig släkting har sex före äktenskapet.

Amnesty Internationals biträdande direktör för Mellanöstern och Nordafrika Aya Majzoub sa i ett pressmeddelande att våldet mot kvinnor och flickor i Irak kommer att fortsätta tills ”irakiska myndigheter antar robust lagstiftning för att skydda kvinnor och flickor från könsbaserat våld”.

Vidare sa Majzoub i sitt uttalande att ”Irak har misslyckats med att kriminalisera våld i hemmet trots en ökning av rapporteringen av incidenter av våld i hemmet från nationella icke-statliga organisationer”.

Rosa al-Hamid, en aktivist i civilsamhällesgruppen Organization for Women’s freedom in Iraq, uppmanade myndigheterna att anta ett lagförslag mot våld i hemmet som sedan 2019 har fastnat i det irakiska parlamentet.

”Tiba dödades av sin far under stamberättigande som är oacceptabla”, säger al-Hamid till AP.

Relaterade artiklar:

2021-12-07 | Fler kvinnor och markant maktskifte i Iraks parlament

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV