Nyheter

Spanien antar ny translag och stärker aborträtten

Spanien antog en ny translag torsdag 16 februari 2023.

Det spanska parlamentet har röstat igenom en ny translag. Samtidigt gavs också grönt ljus för en reform av abortlagstiftningen. Vägen fram var bökig, men nu är lagarna alltså antagna.

Den nya translagen innebär att det nu är tillåtet att byta juridiskt kön från 16 års ålder utan större byråkrati och utan psykolog- och läkarintyg. Därmed krävs inte längre medicinsk dokumentation av könsdysfori och bevis på genomgången hormonbehandling under två år, vilket var tidigare krav.

Även yngre barn mellan 14 och 16 år kan få rätt att byta juridiskt kön om de har föräldrarnas medgivande och medföljs av föräldrarna under processen. Barn mellan 12 och 14 år kan också få samma möjlighet om det finns ett domstolsbeslut.

Danmark var det första landet i Europa som år 2014 antog en lag som gav möjlighet att med en enkel ansökan ändra sitt juridiska kön från 16 års ålder.

Nu följer Spanien. Nyligen rapporterade Fempers nyheter även om Finland, som också har antagit en ny translag. I den finska lagen är dock åldersgränsen 18 år.

Vänsterpartiet Podemos var det parti som en gång tog initiativ till den nya lagen i Spanien. Sedan har det varit heta politiska diskussioner mellan dem och det regerande Socialistpartiet.

Lagförslaget har också föregåtts av en intensiv och splittrande debatt mellan feministrörelsen i Spanien och hbtqi-rörelsen.