Nyheter

Utbrett våld mot hbtqi-personer i Europa

Våldet mot hbtqi-personer ökar i Europa, rapporterar ILGA.

Våld mot hbtqi-personer når högsta nivån på ett decennium både i Europa och Centralasien under 2022. Det framkommer i en ny rapport som lanseras idag av den europeiska hbtqi-organisationen ILGA.

Våldsdåden kopplas samman med en utbredd och ökad förekomst av hatretorik från politiker, religiösa ledare och högerextrema organisationer och medier. Hatretoriken har piskat upp en stämning som har lett till ökat våld. Det handlar om både planerade våldsattacker mot hbtqi-personer men också självmord, konstateras i rapporten.

I juni förra året sköts bland annat två personer ihjäl utanför en gaybar i Oslo. Samma sak inträffade i Slovakiens huvudstad Bratislava i höstas då ytterligare två personer fick sätta livet till.

– Under året har vi sett mer planerat och dödligt våld, vilket gör att hbtqi-personer runtom i Europa känner sig otrygga, säger Evelyne Paradis, chef för ILGA i ett pressutlåtande.

Hon tillägger:

– Vi har sett bevis på att hatpropaganda mot hbtqi-personer inte bara är ord från marginaliserade ledare utan ett verkligt problem med direkta konsekvenser för människor och minoritetsgrupper.

Rapporten från European International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) täcker 54 länder i Europa och Centralasien och publiceras varje år. Den är baserad på tillgänlig information och kompletteras med intervjuer med människorättsaktivister och juridiska experter och organisationer i olika länder.

I årets rapport framkommer att även hatretoriken ökar, särskilt mycket i relation till transpersoner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV