Nyheter

100 migranter befaras döda vid Kalabriens kust i Italien

Räddningsarbetare efter dödsolyckan med minst 59 döda migranter efter att båten de färdades på förliste utanför Kalabrien, Italiens kust natten till söndag 26 februari 2023.

Upp emot 100 personer, varav minst 12 barn, befaras ha drunknat på väg till Europa. 59 av de döda personerna har spolats iland vid Kalabriens kust i Italien efter att båten de färdats på bröts sönder av de stora vågorna.

Det var när träbåten som migranterna, som tros ha varit mellan 180 och 250 personer ombord,  gick itu och förliste i stormen under natten mellan lördag och söndag som den tragiska dödsolyckan inträffade.

Än så länge har räddningsarbetarna återfunnit 80 personer som har överlevt. 59 döda kroppar har tagits omhand. Men upp mot 100 personer befaras alltså ha dött, bland dem många barn och kvinnor, flera av dem gravida.

I italiensk nyhetssändning på söndagskvällen hade en av de volontärer som tagit sig till platsen för att hjälpa till svårt att hålla tillbaka tårarna när han vittnade om hur han kommit till platsen och sett barn, som drunknat, ligga på stranden.

På båten, som kom från Turkiet, fanns minst 150 personer, vittnade först överlevande om, men på måndagsmorgonen rapporterar italienska nyhetsbyrån Ansa att det kan röra sig om mellan 180 och 250 personer som färdades på den undermåliga träbåten.

Rutten från Turkiet till Italien är en migrationsrutt som har återupptagits sedan något år tillbaka.

Det här är den värsta tragedin vid den italienska kusten sedan 2013.

Journalisten och författaren Annalisa Camilli, som har skrivit flera böcker om migrationssituationen i Italien, skriver i en kommentar:

”Det är en massaker som tyvärr till stor del var förutsägbar, eftersom vädret hade förvärrats, samtidigt som avgångarna från Turkiet, Tunisien och Libyen aldrig har upphört, trots att det är mitt i vintern, trots militariseringen av Medelhavet, trots avtal med Tripoli och Ankara och trots frånvaron av räddningsfartyg.”

”Till följd av kriminaliseringskampanjen (mot humanitära organisationer och räddningsfartyg red. anm.) som pågått sedan 2017 och som har förvärrats ytterligare med den senaste anti-NGO-lagen som godkändes den 23 februari av Meloni-regeringen, finns det inte längre någon hjälp att få.

Camilli upplever att det har infunnit sig ”en trötthet inför den brutala verklighet som migranterna konfronteras med och att det riskerar leda till ett accepterande av att vissa liv måste offras”.

Det italienska inrikesministern, Matteo Piantedosi, som besökte platsen under söndagen, underströk flera gånger att dessa människor aldrig ska lämna hemlandet. Att Italien inte ska återinföra räddningsinsatser på Medelhavet utan stötta ”Afrika” så att ingen människa ger sig av.

De flesta som överlevde helgens olycka var från Afghanistan, Iran, Irak och Syrien.

Den italienska högerytterregeringen med premiärminister Giorgia Melonis linje är att stoppa migrationen innan den når Italien. Hon har bland annat besökt flera av de Nordafrikanska länderna och diskuterat just den här frågan. Samtidigt som hon slutit avtal om handel med bland annat gas för att säkra Italiens energiförsörjning.

Landets president Sergio Mattarella vädjade till EU att ta ett större ansvar för migrationsfrågan.

Från civilsamhället och från ledare inom den katolska kyrkan hördes rop på hjälp. Det måste finnas lagliga humanitära vägar in i Europa, så att dödsfallen kan undvikas.