Nyheter

Tennessee första delstat att förbjuda ”offentliga” dragshower

Dragartisten Vidalia Anne Gentry talar under en presskonferens för att uppmärksamma anti-drag lagförslag i Tennessees lagstiftande församling, tisdagen den 14 februari.

Den republikanska guvernören Bill Lee har skrivit under ett lagförslag som kommer att begränsa offentliga dragshower i Tennessee. Samtidigt undertecknade Lee också ett förbud mot medicinsk behandling för unga transpersoner.

Lagförslaget, som först antogs av delstatshuset, innebär en kriminalisering av draguppträdanden på allmän egendom eller på platser i staten där de kan ses av minderåriga.

Lagen som blir den första av sitt slag i USA träder i kraft den 1 april. Den som bryter mot lagen riskerar upp mot ett års fängelse och böter på runt 25 000 kronor. Upprepad brottslighet enligt den nya lagen skulle klassificeras som grovt brott och kunna resultera i fängelsestraff på upp till sex år.

Fler delstater vill förbjuda dragshower

Lagstiftare i andra republikanskt styrda delstater som till exempel Arizona, South Carolina och Texas har föreslagit åtgärder som på liknande sätt skulle begränsa dragshows. Enligt Pen America, en yttrandefrihetsorganisation, rör det sig om minst 14 olika stater. 

Tio av lagförslagen syftar till att utvidga definitionen av så kallade ”sexuellt orienterade företag” och ”vuxenkabaréföreställning” till att omfatta alla anläggningar som är värdar för draguppträdanden, vilket skulle göra det olagligt för sådan verksamhet att vara belägen inom ett visst avstånd från offentliga skolor eller bostadsområden.

I Texas skulle minst fyra olika lagförslag sätta arenor som står värdar för dragföreställningar i samma kategori som biografer för vuxna och strippklubbar.

Motståndare till lagen, inklusive demokratiska lagstiftare i delstaten, hävdar att denna nya lagstiftning är överflödig, eftersom sexualiserade framträdanden inför barn redan är olagliga enligt Tennessees lag.

LÄS ÄVEN: Sagostunder med dragqueens störs av anti-hbtqi+-protester

Förbjuder också livsnödvändig vård

I samma sittning skrev guvernören Bill Lee också under ett förbud mot hälsovård för unga transpersoner i delstaten.

Lagen som begränsar medicinsk behandling för transpersoner förbjuder läkare att tillhandahålla hormoner eller kirurgisk behandling för minderåriga, med några få begränsade undantag. Barn och tonåringar under 18 år som redan får sådan behandling kan fortsätta att få den till april 2024.

Läkare som bryter mot lagen kan få böter på upp till 260 00 kronor, för varje behandling.