Nyheter

Menstabu inom fotbollen ska brytas

Tabu kring mens och fotboll ska brytas.

Svenska Fotbollsförbundet startar projektet ”Alla dagar” som syftar till att bryta menstabut inom fotbollen och göra så att alla kan vara med och spela, även när de har mens.

I fjol gjorde Svenska Fotbollsförbundet en enkätundersökning som riktade sig dels till kvinnliga fotbollsspelare och dels till tränare för flick/damlag. Ungefär tre fjärdedelar av de svarande spelarna var under 20 år. Undersökningen visade att 50 procent av spelarna påverkas negativt av menstruationen. 79 procent svarade att de har avstått från en träning eller match för att de har haft mens och ungefär hälften upplevde också att mensfrågan är tabubelagd och svår att prata om.

I år har Fotbollsförbundet gått vidare med att utbilda fyra utvalda pilotföreningar, BK Forward från Örebro, Valinge Derome DFF från Halland, Kroppefjälls IF från Dalsland och Umeå IK från Västerbotten. I föreningarna arbetar man med att det ska kännas naturligt för spelarna att prata med sin tränare om mensen, även om tränaren råkar vara en man, att det ska finnas gratis mensskydd lätt tillgängliga i omklädningsrummen och att individanpassa träningarna så att det blir lätt att träna under hela menscykeln.

– Många föreningar arbetar redan med detta, vilket är jättebra, men vi behöver säkerställa att detta når ut till alla, säger Per Widén, utbildning- och utvecklingschef på Svenska Fotbollförbundet, i ett pressmeddelande.

Per Widén säger också att många fotbollsföreningar jobbar kreativt med det här, Reymersholms IK testade till exempel att byta från vita till svarta shorts efter önskemål från tjejerna i laget.

Fotbollsförbundet konstaterar samtidigt att det behövs mer forskning kring hur mensen kan påverka. Det har gjorts studier som tyder på att det kan finnas ett samband mellan knäskador och mens och att järnbrist påverkar prestationsförmågan på planen, men mycket är än så länge bara antaganden.

Efter att pilotprojekten är avslutade kommer Fotbollsförbundet att värdera insatserna för att därefter rulla ut ett nationellt program till spelare och tränare i olika åldrar.

Artikeln har tidigare publicerats i Landets fria tidning

Läs även: 

Hbtqi-laget Les Degommeuses fick Alva Nilssons pris 2022

Förövare kommer undan inom damfotbollen i USA

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV