Krönika

#femperstipsar: Så kan du kan skydda dig mot nättrollen

En av de mest populära sociala medier företag Twitter.

Till dig som talar ut om förtryck, orättvisa eller diskriminering och som ofta är en måltavla för nättrollen, här är några steg du kan ta i den digitala sfären.

Trollen använder internet som en plattform för att trakassera och skrämma individer och sprida hatretorik och diskriminerande budskap.

Trakasserier online är ett genomgripande problem som drabbar kvinnor och marginaliserade grupper oproportionerligt mycket. Men det finns verktyg som du kan använda för att vara lite tryggare online.

Först och främst är det viktigt att inse att trolling är en form av trakasserier och bör behandlas som sådana. Det är inte något som ska ignoreras eller borstas bort som ”bara internet”.

Som feminist är det svårt att inte bli avskräckt av den ständiga störtfloden av hatiska meddelanden och hot om våld som så många kvinnor får på nätet. Det kan vara allt från nedsättande kommentarer till allvarliga hot om våld, vilket gör det svårt att känna sig trygg på nätet.

För många kvinnor, personer med annan etnisk bakgrund och hbtqi+-individer kan trakasserier i form av nättroll vara ett konstant hot. Vi vet att nätrollning har använts som ett verktyg för att tysta marginaliserade grupper.

1. Blockera och rapportera

Den första försvarslinjen mot troll är att blockera och rapportera dem. De flesta sociala medieplattformar har verktyg som hjälper användare att blockera konton och rapportera kränkande beteende. Det är viktigt och nödvändigt att använda dessa verktyg för att skydda dig själv och andra i din omgivning.

2. Ge dem inte din uppmärksamhet

Det är viktigt att inse att troll söker uppmärksamhet och en reaktion från dig. Undvik att svara på deras kommentarer eller dras in i argument. Troll letar efter en reaktion, så att neka dem den reaktionen kan vara ett effektivt vis.

3. Dokumentera trakasserierna

Om du blir trollad ska du inte glömma att dokumentera trakasserierna. Ta skärmdumpar eller spara meddelanden och e-postmeddelanden som är kränkande. Detta kan hjälpa dig att bygga upp bevis och ett mål mot trollet om det behövs.

Läs även Ny forskning om näthatarna

4. Var försiktig med personlig information

Ett av de mest effektiva sätten att skydda dig från troll är att begränsa din närvaro online. Det betyder inte att du måste försvinna från internet helt, men det betyder att du måste vara försiktig med vilken information du delar och var du delar den.

Undvik till exempel att använda ditt riktiga namn och personlig information på offentliga forum, och använd integritetsinställningar för att begränsa vem som kan se dina inlägg och meddelanden. Var försiktig med bilder och andra personliga detaljer som till exempel kan avslöja vilken gata du bor på eller var du arbetar.

5. Lid inte i det tysta

Om du trakasseras av någon på nätet ska du inte tveka att söka stöd. Nå ut till vänner, familj eller arbetskollegor. Det är också helt okej att ta en paus från sociala medier.

Förutom att skydda oss själva kan vi också arbeta för att skydda andra. Det innebär att stå emot trakasserier när vi ser det och stödja de utsatta. Vi kan rapportera kränkande beteende till plattformen eller till myndigheterna när det behövs. Ibland räcker det med ett enkelt meddelande som visar stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV