Nyheter

Sanna Marin avgår som partiledare

Socialdemokratiska partiledare och statsminister Sanna Marin deltar i valdebatt inför 2023.

Finlands statsminister Sanna Marin avgår som partiledare för socialdemokraterna (SDP) efter nederlag i söndagens valet, det säger hon på en presskonferens på onsdagsmorgonen, enligt Reuters.

Trots att statsministern Sanna Marin och hennes socialdemokratiska (SDP) parti ökade både i röstandel och antalet parlamentsledamöter och fick 19,9 procent av rösterna, förlorade både Sanna Marin och hennes parti i söndagens val.

SDP blev tredje största parti i valet efter högerpopulistiska Samlingspartiet och främlingsfientliga Sannfinländarna, som fick 20,1 procent av rösterna.

”Jag har kommit till slutsatsen att jag inte kommer att försöka fortsätta som SDP-ledare vid den kommande partikonferensen i september”, sa Marin till reportrar i Helsingfors.

Samlingspartiet valvaka i Helsingfors, söndagen den 2 april 2023
Samlingspartiet valvaka i Helsingfors, söndagen den 2 april 2023. FOTO: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT. 

Ny borgerlig regering

Det blev också tydligt att Finland går åt höger. Det oppositionella koalitionspartiet, Samlingspartiet, tog hem segern i valet och ledaren Petteri Orpo, får första chansen att bilda en koalition och kommer sannolikt att bli nästa statsminister. 

LÄS ÄVENHögern vann rysarval i Finland.

Sanna Marin var den populäraste statsministern i Finland detta århundrade och världens yngsta statshuvud när hon tillträdde 2019. Hon fick beröm för sin hantering av Covid-pandemin och ledde till att hennes land gick med i Nato med överväldigande stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV