Nyheter

USA:s vanligaste abortpiller stoppas av domare i Texas

Anti-abort demonstranter i utanför Planned Parenthood i Houston, efter att USA:s högsta domstol upphävde Roe mot Wade.

En domare i delstaten Texas avbröt på fredagen USA:s godkännande av abortläkemedlet mifepriston, ett av de två läkemedel som vanligtvis används för medicinsk abort.

Domaren Matthew Kacsmaryk, utsedd av före detta president Donald Trump, beordrade i fredags ett stopp på federalt godkännande av mifepriston i ett beslut som åsidosatte decennier av vetenskapligt godkännande.

Kacsmaryks dom, som inte träder i kraft omedelbart, beordrar amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) att pausa mifepristons godkännande medan en stämningsansökan avgörs, som lämnats in av Alliance for hippocratic medicine, en antiabortorganisation, som menar att det finns tre skäl till varför läkemedlet bör tas bort från hyllorna.

LÄS ÄVEN: Abortpillerstrid hotar rätten till medicinsk abort i USA.

Domen kom praktiskt taget samtidigt som en annan federal domare, Thomas O. Rice, utsedd av före detta president Barack Obama, beordrade amerikanska läkemedelsmyndigheten (FDA) att avstå från att vidta några åtgärder som skulle påverka p-pillrets tillgänglighet.

LÄS ÄVENWyoming första delstat som förbjuder abortpiller.

Splittringen sätter sannolikt frågan på en snabbare väg till USA:s högsta domstol som kommer att avgöra dess öde.

President Joe Biden sa att hans administration skulle överklaga beslutet i Texas ”Om detta beslut skulle bestå, så kommer det praktiskt taget inget recept, godkänt av FDA, som skulle vara säkert från den här typen av politiska, ideologiska attacker”, sa han i ett uttalande.

LÄS ÄVEN: Kvinnor stämmer delstaten Texas efter att ha nekats abort. 

Svidande kritik

Domen får svidande kritik från bland annat American medical association, en yrkesförening och lobbygrupp för läkare och läkarstudenter.

Ett uttalande från gruppen, som har mer än 270 000 medlemmar, säger att domen ”hotar att häva tillgången till ett säkert och effektivt läkemedel som har använts av miljontals människor i mer än 20 år”.

Vidare står det i uttalandet ”Domstolens ignorans av väletablerade vetenskapliga fakta till förmån för spekulativa anklagelser och ideologiska påståenden kommer att skada våra patienter och undergräva nationens hälsa”.

Det amerikanska justitiedepartementet har också hävdat att ett beslut till förmån för målsäganden skulle underminera förtroendet för FDA, myndigheten skulle öka bördan på kirurgiska abortkliniker som redan är överfulla med kvinnor som kommer från stater som nu förbjuder abort.

Beslutet är en stor seger för anti-abortrörelsen, mindre än ett år efter att högsta domstolen upphävde Roe mot Wade, som garanterade en konstitutionell rätt till abort och ledde till fullständiga abortförbud i 13 delstater, medan 16 delstater har lagar som specifikt inriktar sig på abortmedicin.