Nyheter

Tufft läge i ekonomin drabbar jämställdheten

Utvecklingen mot ekonomisk jämställdhet avstannade under 2022 på grund av den tuffa ekonomiska situationen. Samtidigt har satsningar på förlossningsvården och mäns våld mot kvinnor gett konkreta resultat, visar Jämställdhetsmyndighetens årliga rapport.

– Den försämrade ekonomin slår hårt mot grupper med låg ekonomisk standard, där kvinnor ofta är i majoritet. Hanteringen av samhällskriser behöver ha ett jämställdhetsperspektiv, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Rapporten visar bland annat att utvecklingen har stagnerat, till exempel när det gäller löneskillnader, uttag av föräldraförsäkringen och hur många kvinnor som är kommunpolitiker.

Däremot leder satsningar till positiva resultat, till exempel så har satsningar på förlossningsvården varit till fördel för gravida och födande kvinnor. Insatser för utrikesfödda kvinnor har ökat gruppens etablering på arbetsmarknaden. Och när det gäller mäns våld mot kvinnor har exempelvis länsstyrelserna satt in en bredd av insatser i det förebyggande arbetet, vilket gett resultat.

Läs även: Hälften av alla unga kvinnor mår dåligt över sin privatekonomin

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV