Nyheter

Japan godkänner abortpillret

Japan godkänner abortpillret, 30 år efter det togs i bruk.

I ett stort steg mot reproduktiva rättigheter godkände Japans hälsoministerium abortpillret. Detta årtionden efter att andra länder gjort abortmedicin allmänt tillgänglig.

Trots att abortpiller har använts under de senaste 30 åren och idag finns godkända i över 80 länder har det fram tills nu varit olagligt i Japan.

Men nu har alltså Japans hälsoministerium godkänt abortpillret, detta efter en lång process där bland annat allmänheten kunde skicka in deras syn på medicinsk abort.

Det var ministeriets läkemedelsstyrelse som godkände abortpillret Mefeego pill pack, tillverkat av det brittiska läkemedelsföretaget Linepharma, enligt en talesman från ministeriet för hälsa, arbetsmarknad och välfärd.

Medicinen består av två typer av piller och kan användas inom nio veckor efter graviditeten, enligt japanska Public service bolaget NHK. I en klinisk prövning i Japan hade 93 procent av deltagarna en fullständig abort inom 24 timmar, rapporterade NHK.

Läkemedlet kombinerar mifepriston och misoprostol, som Världshälsoorganisationen har tagit med i sin lista över viktiga läkemedel, som beskrivs som säkert och effektivt för gravida.

LÄS ÄVENI Japan kan en förälder eller partner neka abort.

Även om godkännandet signalerar framsteg, är det fortfarande oklart kring prissättning.

Enligt Japans befintliga lagar kan kvinnor endast få abort om en graviditet ”avsevärt kan skada personens fysiska hälsa på grund av kroppsliga eller ekonomiska skäl” eller om kvinnan blev gravid på grund av våldtäkt.

I cirka 30 år har abortpiller använts på många håll i världen, med över 80 länder som idag har dem tillgängliga. Japan har kritiserats för att släpa efter andra nationer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV