Nyheter

Spanien antar reviderad samtyckeslag

Spaniens jämställdhetsminister, Irene Montero, anklagade spanska domare för machomän efter att flera dömda sexualbrottslingar fått sänkta straff.

Spanien har godkänt en omtvistad samtyckeslag. Detta efter högljudda protester mot att sexbrottslingar fått sänkta straff för våldtäkter de dömts för med en ny lag.

Enligt den nya lagen ska sexuell kontakt som inte bygger på ömsesidigt samförstånd klassas som våldtäkt.

Lagen, som egentligen antogs och trädde ikraft redan ifjol, fick dock inte de avsedda effekterna, utan ledde till en rad uppmärksammade domar med sänkta straff för vissa typer av sexbrott.

Över 100 dömda förbrytare släpptes och ytterligare närmare 1 000 fick sina straff kortade när formuleringar om våld, hot eller tvång strukits ur lagtexten.

Domarna har väckt både bestörtning och ilska i landet och bidragit till stora protester. Situationen blev ohållbar och politikerna valde därför att riva upp lagen, vilket resulterade i att ett tillägg till lagen gjordes i ett försök att täppa till de kritiserade kryphålen.

Processen har dock varit plågsam för regeringskoalitionen och orsakat en djup spricka mellan Socialistpartiet och vänsterpartiet Podemos.

Vänsterpartiet Podemos, som drivit på införandet av den nya lagen, rasar. För partiets jämställdhetsminister Irene Montero låg inte felet i den bredare våldtäktslagen som antogs i oktober om att ett nej är ett nej, utan hos domare som valde att missförstå eller misstolka de kryphål som uppstod.

– Detta är inte ett steg framåt utan ett kliv tillbaka vad gäller kvinnors rättigheter, säger Montero.

Socialistpartiet tvingades istället söka stöd hos ärkerivalen konservativa Partido Popular, för att åter få med skrivningar om våld, hot eller tvång.

LÄS ÄVEN:

2022-09-06 | Sex utan tydligt samtycke nu våldtäkt i Spanien

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV