Nyheter

Tre personer dömda för att lura man donera njure

Sonia Ekweremadu, dotter till nu dömda senatorn Ike Ekweremadu och Beatrice Ekweremadu, var sjuk och i behov av en njurtransplantation.

Brittisk domstol har dömt en nigeriansk senator, hans fru och en läkare för att ha lurat en ung gatuförsäljare från Nigeria till Storbritannien för att få honom att donera ett organ, rapporterar Al Jazeera.

Ike Ekweremadu döms till tio års fängelse och Beatrice Ekweremadu döms till fyra år och 6 månaders fängelse för människohandel och för att på illegal väg ha försökt att få en ung nigeriansk man att ge sin njure till deras sjuka dotter Sonia Ekweremadu, som var i behov a en njurtransplantation.

Det är första gången en brittisk domstol åtalar och dömer personer för att illegalt ha försökt tvinga en man till att donera sin njure.

Sonia Ekweremadu dotter till välbeställda och inflytelserika nigerianska föräldrar gick på ett toppuniversitet i Storbritannien. Samtidigt var hon mycket sjuk och i behov av en njurtransplantation, rapporterar BBC.

Hennes pappa, Ike Ekweremadu, betalade en massa fixare och mellanhänder för att de skulle hjälpa honom att hitta en donator till dottern.

Den illegala komplotten avslöjades när en 21-årig nigeriansk man, som var hemlös och vettskrämd, gick in på en lokal polisstation nära flygplatsen Heathrow i London och sade att han rymt eftersom det var människor som ville ta hans njure, enligt BBC.

Den unga mannen kommer från en stor familj på landsbygden i Nigeria och har växt upp utan rinnande vatten och elektricitet. Från 15-års ålder sålde han mobiltillbehör på en marknad i Lagos och det var där Ekweremadus medhjälpare hade hittat honom.

LÄS ÄVEN:

2023-02-24 | Nigeriansk man lurades till London för organdonation

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV